Здраве и красота

Как да си набавите желязо през бременността?

Минерал, който често се оказва в дефицит при бременни

11.02.2020г. / 13 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Анемията по време на бременност е много често срещан проблем. Причинява се от дефицит на желязо. Бременните жени се нуждаят от повече желязо както за нуждите на тяхното тяло, така и за тези на развиващото се бебе. Желязото помага на тялото да произвежда нови червени кръвни клетки, с помощта на които да се транспортират достатъчни количества кислород до всички органи. Характерна особеност по време на бременност е, че обемът на кръвта на майката се увеличава с 30 до 50% до края на износването на бебето. Ето защо желязото е от голяма нужда и често се наблюдава дефицит.

Защо магнезият е важен през бременността?

Към края на бременността бебето съхранява желязо в тялото си през първите шест месеца от живота си, благодарение на запасите от майчиното тяло. Бебетата обикновено не получават много желязо от диетата на майките си и зависят до голяма степен от запасите, които са успели да извлекат.

Рискови фактори за анемия по време на бременност

  • Спазване на диети за отслабване;
  • Бременности с отстояние между тях по-малко от две години;
  • Тежки менструации с обилно кървене;
  • Не консумирате храни, богати на желязо.

Може ли да забременеете, ако правите секс точно преди цикъла?

Най-добрият начин да си набавите желязо е чрез балансирана здравословна диета, богата на продукти, съдържащи желязо в състава си. При нужда наблюдаващият лекар може да включи и добавки с желязо. Те обаче имат своите странични ефекти – диария, запек, разстроен стомах, които могат да попречат на приема на други храни и добавки, както и да попречат на усвояването на определени вещества. Освен това, желязото от таблетките не се абсорбира така лесно, както от храната.

Кои са симптомите на анемия?

Анемията и дефицитът на желязо могат да доведат до по-голяма податливост на вирусни инфекции и настинки с вероятни усложнения.

Симптомите на анемия са:

Ценни храни, които подсилват спермата и увеличават шанса за зачеване

  • умора;
  • слабост;
  • замаяност;
  • задух;
  • усещане за студ, особено в крайниците;
  • главоболия;
  • трудности в концентрацията;
  • бледа, прозрачна кожа.
Свързани статии

8 хранителни елемента, спомагащи за забременяване

Как да предотвратите поява на анемия?

Увеличете приема на витамин С. Яжте повече плодове и зеленчуци. При нужда включете и добавки. Гответе в съдове от чугун. Избягвайте кофеина.

Кои са храните, естествено богати на желязо?

За да стимулирате приема на желязо по време на бременността можете да наблегнете на храни, богати на този важен минерал, като постно червено месо (с което е добре да не се злоупотребява от други съображения), риба, тофу, тъмнозелени зеленчуци (броколи, спанак, кейл, бокчой, зеле), бобови, грах, пълнозърнести култури, яйца, кафяв ориз.

Как пчелният прашец помага за забременяване?

Желязото е минерал, от който тялото има нужда не само по време на бременността, а през целия ни живот. Не забравяйте да включвате богатите на желязо храни в менюто си всеки ден.

7 природни начина да си набавите фолиева киселина

Здравословни и вкусни закуски за бременни

Коментирай