Здраве и красота

Какво се опитват да ви кажат коремните ви мазнини?

Каква е причината за упоритото им образуване в тази област?

24.02.2020г. / 06 42ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Коремните мазнини са упорити и досадни мастни натрупвания, които изискват огромни усилия, за да бъдат отстранени. Понякога това е наистина трудно и въпреки усилията, които полагате да спазвате здравословна диета и редовен режим на тренировки и упражнения е възможно резултатите да са минимални. Защо?

Мястото, където тялото ни „избира“ да складира телесните мазнини, може да подскаже какво всъщност се случва отвътре и защо именно там се натрупват мастни депа. Образуването на телесни мазнини на точно определени места има своето медицинско обяснение. Понякога, разбира се, се касае до генетична особеност на фигурата, което е извън здравословните опасности.

7 вида хормонален дисбаланс

Някои хормони влияят много върху натрупването конкретно на мазнини в областта на корема. Това са кортизол и инсулин.

Когато проблемът е свързан с видимо по-голямо количество излишни мазнини около талията е необходимо да се консултирате с лекар, който да ви пусне нужните изследвания и с когото да обсъдите особеностите в диетата и двигателния режим, които са подходящи за вас.

Кортизол

Как да намалите кортизола в тялото

Кортизолът често се нарича хормон на стреса. Всъщност, стресът не е нещо абсолютно негативно и вредно за нашето тяло. Вреден е, когато се натрупва в излишни количества. Най-важният приоритет на тялото е да ни поддържа живи и да съхранява телесните ни мазнини за време, в което организмът би могъл да няма запаси от храна. Тоест, това е защитен механизъм, който природата е определила като съществен и важен за живота.

Всички съществени органи в тялото ни освен мозъка са разположени в торса. Именно там се трупат най-много мазнини с цел да се предпазят жизненоважните органи и тяхната функция. Тялото ни се опитва да ни направи услуга, която обаче може да бъде неприятна в някои случаи, както е в случая с високите нива на кортизол в организма.

Как да контролираме стрес хормоните?

Хроничният стрес причинява не само емоционални и психологически проблеми, но и дава негативни отражения върху физическото здраве.

Когато са налице високи нива на стрес в тялото за дълъг период от време, организмът продуцира по-високи нива и на кортизол. Това кара клетките в тялото да съхраняват повече мазнини в коремната област, които се опитват да защитят органите от евентуален глад и студ. От друга страна, когато сме стресирани повечето от нас имат склонността да избират нездравословни и калорични храни, което допълнително утежнява положението.

Симптоми на надбъбречна умора

Още по-големият проблем идва, когато осъзнаете, че усилията ви в спазване на диета и режим на тренировки не дават резултат, тъй като коремните ви мазнини не се топят. Какво правите тогава? Казвате си, че трябва да ограничите още повече храната си и да спортувате повече. Грешен ход. Това казва на организма ви, че в тялото се трупа още повече стрес, от което произтича още по-усилено задържане на мастната тъкан в резерв. Порочният кръг, в който влизате, може да превърне живота ви в истински ад.

11 съвета за топене на коремните мазнини

Какво тогава трябва да направите?

Преди всичко трябва да промените начина си на живот, така че нивата на стрес да намалеят. Времето за почивка, разходките сред природата, заниманията с любими хобита са само част от нещата, които помагат за намаляване на стреса. В някои случаи може да се наложи смяна на работното място, смяна на партньор, ако те са източникът на прекомерни нива на стрес.

Знаци, че коремчето ви се дължи на повишени нива на кортизола

Свързани статии

Инсулин

Инсулиновата резистентност – рисков фактор за развитие на рак?

Когато сме силно стресирани, нивата на хормона инсулин в кръвта също могат да се повишат. Това се случва вследствие на повишаването на стойностите на кръвната захар, заради което панкреасът реагира, произвеждайки повече инсулин, който да овладее високите нива на глюкоза. В такива случаи клетките в тъканите губят чувствителността си към инсулина. Възниква така наречената инсулинова резистентност, която води до насърчаване складирането на мазнини в тялото, особено в коремната област.

7 причини за внезапно напълняване

Когато телесните мазнини се съхраняват предимно около талията, това е силно свързано с инсулиновата резистентност. Когато клетките станат нечувствителни към собствения инсулин, съществува неадекватен разпад на захарите в организма.

Какво да направите?

За да намалите нивата на инсулин в кръвта и да увеличите чувствителността на клетките към него, намалете стреса. Освен с приятни и любими занимания можете да го постигнете чрез йога, тай чи, медитация и култивиране на правилно дишане. Важно е и да намалите кофеина, защото той оказва силно влияние, провокирайки по-голяма секреция на хормони на стреса. Увеличете интензитета на упражненията си за по-кратки интервали, като подобрите и диетата си. Изключете захарите и преработените пакетирани храни. Наблегнете на натуралните цели храни, плодовете и зеленчуците, пълнозърнестите храни, бобовите растения, ядките и семената.

Страдате ли от въглехидратна непоносимост?

Коментирай