Здраве и красота

4 здравословни причини да ядете повече маслини всеки ден

Добавяйте ги към ястията и междинните закуски – има защо

14.02.2020г. / 13 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Маслините заемат централна част в известната като най-полезна сред всички начини на хранене средиземноморска диета. Този начин на хранене, включващ продукти от Средиземноморието и морски дарове доказано подобрява нивата на холестерола, кръвната захар, понижава риска от сърдечносъдови заболявания, диабет, рак.

7 важни ползи от тиквата за вашето здраве

Маслините и студено пресованият зехтин, продукт, извлечен от пресни маслини, са доставчици на незаменими хранителни вещества, най-вече полезни мастни киселини и антиоксиданти, които подобряват здравето на всяка клетка и тъкан в организма.

Защо е важно да ядем повече маслини всеки ден?

Големи количества антиоксиданти

Маслините са източници на големи количества антиоксиданти без значение дали са черни или зелени. В тях се намират огромни количества витамин Е и полифеноли, като и двата вида съединения са мощни антиоксиданти. Те се борят със свободните радикали в организма, като блокират процесите на преждевременно стареене, увреждане на клетъчно ниво, злокачествени изменения в клетките и тъканите.

Многобройните ползи за здравето от фурмите

Антиоксидантите допринасят и за подобряване функциите на имунната система. Витамин Е се разтваря в мазнини, което означава, че се абсорбира по-добре в кръвообращението с присъствието на полезни мастни киселини. Това прави маслините един перфектен „пакет“, съдържащ едновременно антиоксиданти, витамини и мастни киселини, които имат за задача да подобряват абсорбирането на останалите вещества при обработка.

Здравословни мазнини

Маслините са изпълнени с полезни мононенаситени мастни киселини, които се определят като едни от най-здравословните. Те намаляват риска от потенциални сърдечносъдови заболявания, цялостни вътрешни възпаления, заболявания на нервната система, висок холестерол. Зехтинът е една от най-полезните течни растителни мазнини именно заради богатото наличие на мононенаситени мазнини в състава си.

Целина – невероятните ползи от този суперзеленчук!

Свързани статии

Желязо

В черните маслини се срещат завидни количества желязо. Този минерал е жизненонеобходим за транспорта на кислород към всички клетки и тъкани в тялото. Недостигът на желязо се свързва с анемия, която причинява не само студени крайници и умора, но и би могла да е предпоставка за развитие на ракови заболявания в бъдеще. Сто грама маслини осигуряват около 16% от препоръчителното дневно количество желязо.

Важни ползи за здравето от бадемовото брашно

Фибри

Маслините са изключително богат източник на фибри, както и зехтинът. Те са диетични, допринасят за храносмилателната функция, ускоряват метаболизма и осигуряват добро изпълнение на редица жизнени процеси в организма. Ето защо е добре да си похапвате повече маслини всеки ден без никакви угризения.

Ползи за здравето от чесновото олио

Коментирай