Здраве и красота

Съвети за отслабване, които винаги трябва да отбягвате

Защо са вредни за здравето ви и не носят дълготраен ефект?

24.02.2020г. / 13 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако попитате човек, който се е опитвал да отслабне, надали ще ви отговори колко лесно му е било. Общоприетите съвети за отслабване включват стриктна диета и редовни упражнения. Те също са доста трудни за спазване, заради което много хора се обръщат към разни съвети за бързо и лесно отслабване, които обаче освен че могат да се окажат вредни, могат и да не ви помогнат да отслабнете.

Вижте кои са съветите за отслабване, които трябва винаги да отбягвате.

15 съвета за отслабване, от които всяка жена се нуждае

Упражненията са в основата на отслабването

Този погрешен съвет кара някои хора да правят изтощителни тренировки без да спазват диета. Претоварването на организма с упражнения и спорт може да има обратния ефект. В тялото се натрупват големи нива на хормони на стреса, кортизол и адреналин, които усилват стремежа на организма да съхранява повече мазнини в резерв.

Ако се храните нездравословно и ядете калорични храни, защото мислите, че с изтощителните тренировки ще ги изгорите, трябва да знаете, че това е доста лоша комбинация, която никой диетолог няма да ви препоръча.

5 диети не за отслабване, а за здраве

Няма нужда да стартирате диета и да правите упражнения по едно и също време

Ако се ограничавате в храненето, но наблягате на тежките и интензивни упражнения, за да изгорите мазнините по-бързо, това има негативен ефект, защото скоро ще изгубите запасите си от енергия. Ще изгубите и мотивацията си, защото резултатите няма да са задоволителни.

За да е успешен планът за отслабване и преобразяване на фигурата е необходимо обмисляне на тренировъчния режим в зависимост от типа диета, който следвате.

10 начина да отслабнете натурално без диета

Нисковъглехидратните режими са добър начин да отслабнете

Диетата на Аткинс, кето диетата и всички подобни на тях режими, които изключват въглехидратите и наблягат на мазнините и протеините, са модерни и много известни личности се кълнат в техния успех. Те дават бързи резултати и то без мъчителен глад. В дългосрочен план обаче тези диети могат да имат негативен ефект върху здравословното състояние, заради приема на големи количества мазнини и протеини в отсъствието на голяма част от палитрата на въглехидратите.

Добрата страна на тези режими е, че изключват рафинираните захари, добавената захар и подсладители, преработените храни и белия хляб.

3 мита за бързото отслабване

Нискомазнинни режими са добър начин да отслабнете

Подобно на нисковъглехидратните диети, нискомазнинните режими изключват цяла група макроелементи, каквито са мазнините. Всяка клетка в тялото се нуждае от мазнини, за да функционира правилно и за да се дели правилно. Последиците от нискомазнинни диети могат да са сериозни в дългосрочен план. Те могат да доведат до хормонален дисбаланс, диабет, ниски нива на енергия, преяждане, депресия, покачване на теглото.

8 от най-добрите храни за отслабване (галерия)

Значителното намаляване на калориите помага в отслабването

Опасността от намаляване на калориите бързо и рязко, изпраща сигнали към мозъка, че тялото е в режим на глад. Това провокира мозъка да активира своите механизми за компенсация на тази заплаха, като ускорява складирането на мазнини, потиска някои второстепенни жизнени функции, например репродуктивната, намалява енергията, за да я пести.

Резултатът е бавен метаболизъм, редица дефицити на важни хранителни вещества, а понякога и някои заболявания.

Защо пропускането на хранене не е решение за отслабване?

При дългосрочни тежки дефицити на хранителни вещества и достатъчно калории е възможно дори да пострадат мускулите, от които тялото започва да черпи енергия, разграждайки ги.

Полезни противовъзпалителни храни за отслабване (галерия)

Коментирай
Свободно време