Здраве и красота

4 вреди за здравето от използването на сламки

Възможно е да напълнеете

10.03.2020г. / 08 18ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Едно от най-често използваните средства за консумация на течности са сламките от пластмаса. Знаем, че те нанасят сериозни щети на околната среда, но използването им може да навреди и на здравето ни. Така например, някои изследвания сочат, че отпиването с пластмасови сламки може да доведе до попадане на микрочастици пластмаса в организма ни и това да повлияе на здравето ни в дългосрочен план.

Какво още се случва, когато пиете любимата си напитка със сламка, без значение дали тя е от пластмаса или биопродукт?

Поява на бръчки

Появата на бръчки е естествен процес от стареенето на кожата. Въпреки това, вероятно сте чували за мимически бръчки? Като тези, които биват наричани „бръчки на гнева“ и обикновено се образуват между веждите, бръчките по челото, които могат да се появят, ако твърде често повдигаме веждите си. Пиенето със сламка също може да предизвика образуване на бръчки над горната устна, заради честото повтарящо се движение на устните, с които отпиваме.

Чести грешки, които пречат да свалите коремните мазнини

Оцветяване на зъбите

Когато сме си избелили зъбите при специалист или в домашни условия и искаме да запазим бялата си усмивка, една от препоръките е да консумираме по-малко цветни храни и напитки или да го правим със сламка. Много е важно как използваме сламката и къде я позиционираме. Ако е в задната част на предните зъби, тогава рискът от оцветяване е по-малък. Но ако облива зъбите отпред, то тогава вероятността те да променят цвета си е много голяма.

Опасни за тялото дейности за хора над 40

Възможно е да напълнеете

Според публикация в „Washington Post“ сламките могат да ви накарат да пиете повече, отколкото ако пиете само от чаша. Това особено важи за калоричните напитки, като газирани, сокове, кафе специалитети.

Свързани статии

Отпиването със сламка може да доведе до свръхконсумация, тъй като по този начин се неутрализира ароматът на напитката. Всичко това може да се отрази на нашата талия и да е причина да качим излишни килограми.

Подуване на корема и образуване на газове

Ако често страдате от подуване на корема и газове, помислете си колко често ползвате сламки. При отпиването със сламка не само поемаме повече течност, но и излишен въздух. Натрупването на излишен въздух в стомашно-чревния тракт може да предизвика оригване, за да се освободи погълнатият въздух, но в някои случаи се подува коремът, образуват се нежелани газове, създава се един дискомфорт.

Коментирай