Здраве и красота

Как да не напълнеете, когато си стоите у дома

Нов модел на хранене

20.03.2020г. / 07 21ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато се налага да си останем у дома за дълъг период от време или да работим от вкъщи, на преден план излиза темата за покачването на килограми. Научно доказано е, че стресът обикновено ни кара да ядем повече, дори когато не сме гладни. Промяната в ежедневието, за която не сме толкова подготвени, като седенето у дома, е изпитание за нашите емоции.

Какво освен пиенето на зелен чай и старателното дъвкане при хранене, може да ни помогне да не напълнеем?

Нов модел на хранене

Положителната страна на това, че работим от дома си или сме в почивка е, че можем да направим промени в начина си на хранене, преминавайки към консумацията на по-здравословни храни. Сега е моментът да се възползвате от условията, в които се намирате, за да намалите до минимум консумацията на захарни изделия, лакомства, тестени храни, преработени меса. Сега може да поставите началото на така нареченото чисто хранене.

Да замените осолените бадеми с печени, но без сол или сурови, например. Обогатете менюто си със свежа храна, полезни протеини и здравословни въглехидрати. Не само, че няма да напълнеете, но може дори да свалите няколко излишни килограма.

Сиртуин диетата, с която Адел отслабва

По-малък прием на калории

Когато сме си у дома, движението ни е значително по-малко. Ако допреди това сме били активно спортуващи, сега физическата ни активност ще намалее. Ето защо е важно да съобразим енерго разхода си, спрямо калориите, които ще приемем. За да не качите излишни килограми, опитайте се да намалите калорийния прием. Постепенно намалявайте порциите, количеството на въглехидратите.

Храни, които забавят метаболизма

Не пропускайте хранене

Това няма да ви „спаси“ от качването на килограмите. Имайте три основни хранения за деня. Ако между тях огладнеете може да хапнете 5-6 орехови ядки, 1 ябълка. Основните хранения трябва да включват свежи храни, протеин и въглехидрат. Въглехидрати приемайте до обяд, не и за вечеря или следобедна закуска. Като под въглехидрат се има предвид не няколко филии хляб, а шепа ориз, 1 печен картоф, малко сварена киноа, елда. Гладуването само ще забави метаболизма ви. Не на последно място, докато сте си у дома нямате оправдание за късна вечеря. Хапвайте не по-късно от 19:30 часа. Това ще помогне също да не напълнеете.

Упражнения според формата на дупето

Движете се

Както споменахме, когато сме затворени вкъщи сме по-малко физически активни. Но има как да променим това. Правете си малки разходки по време на работния ден у дома, от едната стая в другата, ставайте, правете леки разтягания. Сега нямате оправданието нямам време за спорт. Има редица програми в интернет за домашна гимнастика, с която да се погрижите за тялото си.

Свързани статии

Намалете приема на сол и солени храни

Солта е една от причините да задържаме водно тегло. Редуцирането на приема на сол и солени храни, дори може да ни помогне да загубим част от него. Което е чудесно, защото така няма да бъдем и подпухнали, особено в лицето.

Опитайте нова диета

Има различни диетични планове, които действат и детоксикиращо на организма. Вижте няколко предложения тук.

Коментирай