Здраве и красота

Най-добрите масла за нокти и кожички

Незаменими свойства от природата

20.04.2020г. / 06 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Маслото за кожички е съществена част от грижата за ноктите. То е естествен смазочен материал, който запечатва влагата в тях, за да запази тъканта мека и еластична, а ноктите – здрави и бляскави. Маслото за кожички насърчава и бързия и здравословен растеж на ноктите, като запазва тяхната твърдост и устойчивост, подобрявайки цялостното им състояние.

Кои са най-добрите масла, подходящи за омекотяване, подхранване и хидратиране на кожички и същевременно за заздравяване на нокти?

3 етерични масла за бърз растеж на ноктите

Масло от жожоба, зехтин, кокосово масло

Тези масла са отлични за кожички. Маслото от жожоба е с лека текстура, прониква дълбоко и нежно отваря порите на кожата, като доставя хидратиращи молекули дълбоко в нея. Богато е на полезни протеини, мастни киселини, минерали и други ценни елементи. Зехтинът и кокосовото масло също са прекрасни източници на тези вещества.

Бадемово масло

Изпълнено с антиоксиданти и витамини Е, А, В1, В2, В6, маслото от бадем подхранва много дълбоко кожата около ноктите и самите нокти. То предпазва ноктите от лющене, напукване, счупване и сухота.

Кои масла да ползвате за заздравяване на ноктите?

Масло от хвощ

Маслото от хвощ е много добро за подобряване състоянието на чупливи и лющещи се нокти. Богато е на минерали, които заздравяват, както и на антиоксиданти, имащи противовъзпалителни свойства.

Масло от оризови трици

Маслото от оризови трици омекотява кожичките и действа като балсам за ноктите.

7 грижи за здрави и красиви нокти

Сусамово масло

Сусамовото масло е суперовлажняващо. То прави ноктите подхранени в дълбочина, розови и гладки. Помага на кожичките да омекнат и да върнат еластичността си.

Лавандулово масло

Благоуханието на лавандулата не е единственото ѝ качество. Това масло има универсално действие. То укрепва ноктите и кожичките, като ги прави дълбоко овлажнени и хидратирани. Има антибактериални свойства, които помагат на ноктите и кожата около тях да се бори с атаките на микроорганизмите.

3 рецепти за домашни лосиони за нокти

Масло от чаено дърво

В него се съдържат антиоксиданти, които имат противовъзпалителни, антисептични и антибактериални свойства, които го правят едно от най-ценните в борбата с кожните инфекции, както и тези по ноктите, които знаем, че са изключително упорити.

Лимоново масло

Маслото от лимон изсветлява пожълтелите от носенето на лак нокти. То изравнява повърхността им и премахва различни наслагвания. Подхранва в дълбочина и кара ноктите да изглеждат лъскави и здрави.

5 етерични масла за здрави кожа, коса и нокти

Масло от пшеничен зародиш

В това масло се съдържа голямо количество витамин Е – основен подхранващ елемент за кожата и ноктите. Мощен антиоксидант, който се бори с всякакви патологични промени в кожата, особено под влияние на свободните радикали.

Масло от лимец

Маслото от лимец е изключително полезно за растеж на ноктите. То предпазва кутикулите от инфекции и има много мощни хидратиращи свойства.

Домашна грижа за здрави и блестящи нокти

Коментирай