Здраве и красота

Физически признаци, че сте изгубили форма

Време е да започнете да правите редовни упражнения вкъщи

11.11.2021г. / 10 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пандемията от коронавирус ни затвори вкъщи задълго. Много хора изгубиха възможността да се движат активно и да поддържат добрата си физическа форма. Други пък, които и без това не са полагали усилия да се движат повече, вероятно чувстват тялото си още по-отпаднало.

Понякога се налага да останем вкъщи и да бъдем отговорни за опазването на здравето си и това на околните, но един от най-големите негативни ефекти от тази изолация вкъщи е обездвижването с всичките му нездравословни въздействия върху организма. То може да доведе не само до схващания и болки в мускулите и ставите, но и до по-сериозни здравословни проблеми. Ето защо е изключително важно да си отделяме време за упражнения вкъщи.

16 интересни неща, които можем да правим вкъщи под карантина

Кои са признаците, че сте изгубили добрата форма на тялото си заради обездвижването?

Задъхвате се дори от съвсем малки физически активности, като изкачване на стълби

Залежаването и заседяването вкъщи кара мускулите много бързо да губят тонуса си. По този начин само след 2 седмици ще започнете да изпитвате умора и задъхване при ставане, отиване до друго помещение в дома или изкачване само на няколко стъпала, да не говорим за по-високо стълбище.

Как да дезинфекцирате телефона си без да го повредите?

Какво се разбира под това да сте „във форма“?

В контекста на този израз се има предвид степента на адаптираност на сърдечносъдовата система към движението, което означава сърдечносъдовата система да може да доставя достатъчно количество кислород с респираторната система, така че при движение да не се усеща задъхване и недостиг на въздух.

Най-подходящите и полезни упражнения за вкъщи

Гърбът ви боли, докато стоите прави на опашка

Този тип болка, която се появява не след дълго, докато стоите изправени на едно място, е много характерна за изгубилите тонус мускули. Те отслабват и започват да болят дори при минимално натоварване. За да ги облекчите, можете да започнете да правите леки коремни преси всеки ден, докато усетите заякване на мускулите на корема и гърба. След това можете да включите и по-интензивни упражнения за възвръщане на добрата форма.

Упражнения с ластик за оформяне на цялото тяло (галерия)

Имате ускорен пулс, въпреки че сте седнали или легнали

Ако забележите, че имате ускорен сърдечен ритъм, докато лежите или седите и не правите нищо, една от възможните причини може да е обездвижването и загубата на добра форма. Редовните упражнения спомагат за регулиране на сърдечния пулс. Правете кардио упражнения вкъщи, за да противодействате на излезлия от ритъм пулс.

Упражнения за корем, които да правите у дома

Изпитвате затруднения да почистите къщата си, изморявате се много лесно

Силната умора е признак на отпадналост на тялото и мускулите, както и на цялостната му физическа подготовка. Когато сте изгубили тренинг, тялото се изморява много по-лесно дори при минимални усилия, каквото е бърсането на прах например.

Коментирай