Здраве и красота

7 начина да се погрижите за себе си, докато сте под карантина

Време, което да използвате за релакс и самоусъвършенстване

12.04.2020г. / 06 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

За да се намали разпространението на заразата с новия коронавирус по цял свят много от страните възприеха сходни мерки с извънредно положение, като хората трябва да прекарват максимално време вкъщи и да излизат, само ако се налага да си купят храна и лекарства, ако са на работа и не могат да я вършат от вкъщи, както и при неотложна нужда.

С поставените под карантина обаче не е така. Те нямат право да излизат, докато не се установи здравословното им състояние. Преодоляването на изолацията под карантина е много по-трудно психически, отколкото при останалите хора, които все пак имат право да излизат от вкъщи.

Косвени начини, по които можем да се заразим с коронавирус

Как можете да направите времето прекарано под карантина ползотворно? Как да се погрижите за себе си, за физическото и психическото си здраве, когато не можете да напускате дома си?

Създайте си график, който да спазвате

Рутината е полезна във всяко едно отношение. Заспивайте и се събуждайте по едно и също време. Това ще ви прави бодри, ще осигурява правилното протичане на всички процеси и функции в организма, от което зависи имунната система. Хранете се по график, за да поддържате и добра форма. Отделяйте достатъчно време за физически упражнения в графика си, от които организмът ви се нуждае.

Може ли да се заразите с коронавирус, докато тичате навън

Използвайте готвенето като забавление

Когато сте си вкъщи под карантина можете да разполагате с цялото време на света да си приготвяте нещата, за които преди сте нямали време. Затова го използвайте по възможно най-забавния начин. Наградете тялото и душата си с вкусни и полезни ястия, които да подобрят здравословното ви състояние.

9 здравословни съвета за работа от вкъщи

Започнете да си водите дневник, в който да описвате за какво сте благодарни

В мрачната обстановка на болести и смърт, в която се намираме, е трудно да се чувстваме щастливи. Затова си наложете да пишете всеки ден в дневника си позитивни мисли и причини, които ви карат да се чувствате благодарни. Това ще отнеме част от негативните емоции, които ви заливат и ще ви измъкне от депресията.

Задух – как да разберете дали е от коронавирус или пристъп на тревожност

Научете се на нещо ново, придобийте нови способности

Когато сте под карантина ще имате достатъчно време да поработите над себе си и уменията си. Когато извънредното положение приключи, новите ви умения или подобрените стари ще са ви необходими в работата, в общуването, в намирането на нови хобита, а защо не и на ново професионално поприще.

Как да работите от вкъщи с половинката си без да се избиете

Ограничете времето в социалните мрежи и четенето на новини

Ако прекарвате много време в интернет, това ще повиши значително нивата на стрес в организма ви, а това непременно ще се окаже вредно за тялото ви. Стресът разболява, затова е важно да не си го причинявате допълнително, четейки пагубни данни и потъвайки в депресия и безнадеждност.

Митове за коронавируса, в които не трябва да вярвате

Свързани статии

Намерете време за медитация

Медитирането помага за намаляване на стреса. Когато сте под карантина, нивата на стрес вероятно са значително по-високи от обикновено. Намалете ги с помощта на полезните техники за дишане и релакс в медитацията.

Изградете си режим на физическа активност

За да сте здрави и за да бъде психиката ви устойчива и предпазена от депресия, използвайте времето под карантина, за да се упражнявате. Когато сте си вкъщи за минимум 14 дни, това време ще ви стигне да изградите постоянен режим на тренировки, който да продължите да следвате и след приключване на карантината. Ще ви се отрази добре.

8 полезни статии свързани с коронавирус COVID-19

Коментирай