Здраве и красота

Начини да се наспивате добре всяка нощ

Как да си осигурите повече здраве чрез здрав сън

15.04.2020г. / 10 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лошият сън е предпоставка за много сериозни заболявания. Не е шега, ако не можете да спите и това е тенденция, която се повтаря всяка нощ. Еднократното затруднение в съня не е проблем, въпреки че и то има своите негативни ефекти върху здравето, но хроничният недостиг на сън наистина е огромен проблем.

За да компенсирате безсънието, нощните събуждания и трудното заспиване, за да се наспивате абсолютно всяка нощ и да се събуждате бодри сутрин, ето какво трябва да направите с ежедневието си.

5 упражнения, които помагат при безсъние

Какво можете да промените в ежедневието си, за да се наспивате абсолютно всяка нощ?

Престанете да натискате бутона „дрямка“

За някои хора това е най-сладкият момент, когато алармата им звънне в 6 сутринта, а те натиснат бутона „дрямка“ поне още 10 пъти. Това е колкото сладко доспиване, толкова и пагубно за съня въобще. Неправилното изпадане в състояние на сън и будност влияят негативно на много процеси в организма. Важно е да заспите вечер и да се събудите сутрин в определени часове. Както нощните събуждания и ставания до тоалетна развалят целостта и качеството на съня, така и сутрешните, когато си мислите, че си доспивате, а всъщност си вредите.

3 стъпки за възстановяване от хронично безсъние

Закусвайте

Не забравяйте да закусвате всеки ден. Ако правите грешката да пропускате закуската, а да си наваксвате глада през деня и най-много вечерта, това ще влоши съня ви с течение на времето. Колкото повече калории изяждате на вечеря, толкова повече затруднявате организма си в изпълнението на жизнените му функции през нощта.

Тренирайте рано сутрин

Важно е да излезете сутрин на слънчева светлина и да поемете нейните лъчи, докато се движите активно. Това ще ви зареди с енергия, с необходимите количества витамин D, ще ви направи по-здрави и ще ви помогне да спите добре цяла нощ.

Безсънието свива мозъка?

Не пийте кафе

Тялото ни произвежда аденозин, който стимулира съня. Кофеинът блокира аденозина и потиска естествените процеси на организма по пътя на сънливостта. Затова не пийте кафе след 14 часа. Пийте любимата си гореща черна напитка сутрин и преди обяд. След този час е добре да се въздържате от нея, за да си осигурите здрав сън.

4 билки, които помагат при безсъние

Тренирайте преди да се стъмни

Една добра стратегия е да отделяте време за спорт и упражнения преди здрач. Тренировките вечер за някои хора са по-удобни заради работните им ангажименти и невъзможността да се упражняват сутрин. Тренировките обаче стимулират секрецията на адреналин и епинефрин, които потискат съня и го отлагат.

4 активности против безсъние

Коментирай