Здраве и красота

Лимон – мощните ползи за имунитета и здравето от киселия плод

Богат на витамин С, антиоксиданти и минерали

20.04.2020г. / 13 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лимоните са едни от най-добрите източници на голямо количество витамин С, който е изключително важен за силен имунитет. В лимоните се съдържат още важни хранителни вещества в изобилие, които не просто подсилват имунната система, а и стимулират енергията, подобряват сърдечносъдовата функция, храносмилането, дори повишават настроението.

Селен за силен имунитет и още ползи за здравето

Кои са основните здравословни ползи, които лимоните носят на организма и заради които е важно да ги консумирате по време на епидемии за повече цялостно здраве?

Високо съдържание на фибри

Един-два лимона на ден носят голямо количество фибри на тялото. Лимоните са бедни на калории, но богати на фибри, което стимулира храносмилането, подобрява и подхранва чревната флора, повлиява благоприятно обмяната на веществата. Редовната консумация на лимони подпомага усвояването на кръвната захар и подобрява чувствителността на клетките към инсулина.

8 мощни ползи от суровия чесън

Всичко това има полезен ефект върху теглото, абсорбцията на важни хранителни вещества от храната, понижаване на холестерола и регулация на кръвното налягане.

Витамин С и желязо

Лимоните са сред най-добрите източници на витамин С, важен антиоксидант, който стимулира имунната система и подпомага регенерацията на клетките в организма. Този антиоксидант има важни свойства по отношение стимулиране деленето на клетките и тяхната регенерация.

6 напитки за силен имунитет

Освен това витамин С играе важна роля в усвояването на желязото от храната. Желязо също се съдържа и в лимоните, което ги прави прекрасен източник на двата важни елемента.

Лимонена киселина

Лимонената киселина работи в тандем с витамин С в лимоните. Вкупом заедно те стимулират абсорбцията на желязо от храната. Въпреки че лимонената киселина не е антиоксидант, тя подпомага антиоксиданта витамин С да неутрализира свободните радикали, увреждащи клетките в организма. Лимонената киселина допринася и в превенцията на образуване на камъни в бъбреците.

Ползи за здравето от чесновото олио

Помагат в предотвратяването на рак

Лимоните имат и свойства, свързани с превенцията на рак, благодарение на големите количества витамин С в състава си, който е антиоксидант. Лимоните съдържат и още едно много важно в борбата с рака вещество – лимонен. Лимоненът придава леко мазния ефект по кората на лимоните. Това вещество също е мощен антиоксидант, който подпомага ефекта на витамин С в борбата с раковите клетки и свободните радикали.

Златен мед и ползите му за здравето

Коментирай