Здраве и красота

Пробиотици, които са най-важни за имунната система

Когато избирате пробиотик е важно да знаете кой е подходящият за силен имунитет

03.05.2020г. / 07 41ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

По време на пандемия от коронавирус или който и да е друг вирус хората правят всичко възможно да се предпазят от заразяване. Най-лесният и добър начин да го направим е да подсилим имунната система предварително, така че да сме сигурни, че тя ще реагира правилно при атака от външен опасен патоген, какъвто са коронавирусите.

Каква е разликата между пробиотици и пребиотици?

Здравословната разнообразна храна, приемът на витамин С чрез плодове и зеленчуци е добра стратегия за повишаване на имунитета, но се оказва, че не е достатъчна. Пробиотиците са един чудесен начин да подсилите имунитета и да се предпазите от вирусни инфекции.

Но е важно да изберете точните пробиотици, защото не всички оказват еднакво влияние върху имунната система.

Сайтът mindbodygreen.com търси мнението на лекари специалисти и техните съвети за това какви пробиотици са най-подходящи за подсилване на имунната система. Сайтът сътрудничи със специалисти по гастроентерология за връзката между имунната система, червата, чревната флора и пробиотиците.

Натурални източници на пробиотици за вегани

Как пробиотиците подпомагат имунитета?

Пробиотиците подобряват състоянието на добрите бактерии в червата. Между 70 – 80% от имунната система се крие в така наречения лигавичен имунитет в червата. Ето защо е от огромно значение какво е състоянието на полезните бактерии в червата. Ако броя ти състоянието им са добри, вероятността имунната защита да е на ниво е по-голяма.

Според специалистите по гастроентерология Марвин Сайн и Биндия Ганди, интернист, два са основните щамове пробиотични бактерии, които имат отношение към имунната система.

Естествени източници на пробиотици (галерия)

Съществува голямо разнообразие от пробиотици, като всеки един щам има влияние върху определени процеси в организма.

Кои са пробиотичните бактерии, които могат да подсилят имунитета?

Лактобацилус ацидофилус

Щамът лактобацилус ацидофилусе бактерия, която произвежда млечна киселина и живее в тънките черва. Изследване, публикувано в списание „Immunology“ отбелязва ефективността на лактобацилите върху образуването на клетки на имунната система, борещи се с вирусите. Те имат също и протективно действие срещу редица болестотворни бактерии, като ешерихия коли.

Ползи за здравето от пробиотиците

Бифидобактериум лактис

Бактериите от рода Бифидус живеят предимно в дебелото черво. Те произвеждат късоверижната мастна киселина бутират, която предпазва клетките на дебелото черво и ги кара да функционират правилно. Тези бактерии косвено подпомагат и функцията на имунната система.

Изследване, резултатите от което са публикувани в списание „European Journal of Clinical Nutrition“ показват, че хората, които взимали хранителна добавка с бактерии от вида Бифидус в продължение на 6 седмици, имали по-добри показатели по отношение на имунитета.

Топ 5 пробиотични храни за здрави черва

Кои храни са богати на пробиотици

Червата и имунната система са пряко и неразривно свързани. Нарушената функция на червата, както и недостатъчният брой полезни бактерии в тях може да окаже негативно влияние върху естествения имунитет.

С други думи, за да допринесете за силен имунитет по време на пандемия или просто през есенно-зимния сезон, обсъдете с личния си лекар дали е добре да вземете пробиотици от конкретните два вида.

Кои храни са богати на пробиотици

Коментирай