Здраве и красота

Скрити признаци на загуба на слух

Сигнали, подсказващи за оглушаване

04.05.2020г. / 09 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Загубата на слуха не е характерна само за възрастните хора. Оглушаване или частична загуба на слуха могат да се появят тихо и незабелязано по много и различни причини. Според Световната здравна организация 50% от хората между 13 и 25 години са в риск от развитие на проблеми със слуха и загубата му заради влиянието на страничен шум, най-вече при слушане на силна музика в слушалки.

Симптоми на заболявания, за които лицето и главата подсказват

Кои са тихите скрити признаци на загуба на слуха?

Пищене или жужене в ушите

Появата на различни шумове в ушите винаги има своята причина. Много често пищенето и жуженето са едни от първите признаци на настъпваща загуба на слуха. Когато започнат да се чуват по-натрапчиво означава, че може да е налице увреждане на слуховия нерв. При всеки появил се шум в ушите е необходимо да се посъветвате със специалист по ушни болести, невролог или отоневролог, който да проведе необходимите изследвания на слуха.

Слушането на силна музика в слушалки е една от най-честите причини за дразнения на слуховия нерв и частична загуба на слух.

Странни симптоми на дефицит на желязо, които често игнорираме

Загуба на равновесие

Загубата на слуха невинаги е самостоятелно явление. Центровете на равновесието и слуха се намират във вътрешното ухо и поради тази причина при нарушения в тази област е възможно при загуба или увреждане на слуха да се появи и затруднение в пазенето на равновесие.

Често забравяте, не можете да се концентрирате

Голяма част от информацията, която мозъкът складира и обработва, идва чрез слуховото възприятие. Когато е налице частична загуба на слуха, която не сте забелязали, внезапно може да се окажете и със затруднено запомняне. Проблемите с паметта биха могли да са индикатор за оглушаване.

Ранни симптоми на ревматоиден артрит

Свързани статии

Силните шумове ви причиняват болка

Клаксоните на автомобилите и бученето на метрото може да са дразнещи и неприятни за повечето хора, но ако за вас предизвикват болка в ушите, това може да е сигнал за загуба на слуха. Когато човек губи частично слуха си, ушите му стават по-малко способни да заглушават силните дразнещи шумове, което може да причини болка.

Симптоми на проблеми с панкреаса

Често казвате „какво“ или „моля“

Може би не сте се замисляли, но недочуването не е случайно. Ако се улавяте, че често питате събеседниците си какво са казали и ги молите да повторят, това може да подсказва, че слухът ви е увреден.

Симптоми, подсказващи за различни автоимунни заболявания

При най-малкото съмнение, че слухът ви е намален, консултирайте се с лекар, който да оцени състоянието ви и да предприеме последващи мерки. Не се самолекувайте и не пренебрегвайте сигналите.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Imposter in Among us ( преди 3 години )
В ухото си чувам шум само вечер , когато съм сам в стаята и е тихо. Това признак ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар