Здраве и красота

5 съвсем малки навика, които повишават имунитета

Необходими са ни по време на епидемии, а и не само

25.04.2020г. / 08 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Докато сме вкъщи в социална изолация и спазваме мерките за ограничаване на разпространението на новия коронавирус, трябва да поработим върху повишаването на имунитета, за да допринесем за предпазването от инфекция. Едни от най-добрите начини да го направим са свързани със съвсем малки промени в навиците, които обаче имат голям ефект върху имунната система.

Изненадващи причини за спад в имунната система

Консумирайте здравословни храни в здравословни пропорции

Храненето е от огромно значение за силния имунитет. За да функционира, имунната система се нуждае от протеини, мазнини и полезни въглехидрати, които изключват захарите и тестените въглехидрати. Най-лесният начин да свикнете да приемате всички полезни хранителни макроелементи, от които имунната система се нуждае е да спазвате принципа на цветната дъга. Колкото повече цветни и разнообразни храни включвате в менюто си, толкова по-здравословен избор правите.

Включете повече пикантни подправки

Подправките не са за подценяване. В тях се съдържат мощни активни вещества, които могат да помогнат в повишаването на имунитета. Различните подправки, особено пикантните, съдържат антимикробни и антивирусни активни вещества, които подсилват имунитета.

Домашни начини да подсилите имунната система

Пийте повече чай от различни билки

Редовното пиене на чай е от значение. Не го забравяйте. Обикновено се обръщаме към чая чак след като се разболеем. За по-добър имунитет е добре да пием по 1-2 чаши чай от разнообразни билки всеки ден. Билките имат множество антиоксиданти, а в добавка към тях медът, лимонът и джинджифилът, които можем да включим правят чая ни още по-полезен и имуностимулиращ.

Как да стимулирате имунната система?

За един такъв чай ви трябват:

  • 1 лимон без кората
  • 5 см пресен корен от джинджифил
  • 1 литър вода
  • 1-2 супени лъжици мед
  • 1 щипка лют червен пипер

В блендер на висока скорост пасирайте джинджифила и лимона, докато се разбият добре с малко вода. Прехвърлете в тенджера. Добавете водата и оставете да заври. След като заври прибавете пипера и меда. Свалете от котлона и разбъркайте много добре.

10-те най-полезни за имунитета храни

Свързани статии

Излагайте се на слънце всеки ден

Дори да се налага да си стоите вкъщи заради карантина или просто заради социалната изолация, това не пречи да излизате на балкона, за да събирате достатъчно слънчеви лъчи. Покажете по-голямата част от кожата си и постойте на слънце по 10 минути на ден. Това е достатъчно, за да провокирате синтеза на така важния за имунната система витамин D, участващ в редица процеси в тялото.

Нутриционист: Стресът убива имунната система

Почивайте си и спете достатъчно

Този малък навик може да промени живота ви. Дори да не ви се вярва, достатъчното количество сън ще ви се отплати в дългосрочен план с добро здраве и силен имунитет.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
гняв ( преди 4 години )
Абе, *****, спрете с препоръките за здравословно хранене. Всички хранителни прокути са пълни с отрови - пестициди, нитрати, фунгициди, ГМО, хормони и най-обикновена плесен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар