Здраве и красота

Алкохолът влияе зле на здравето по време на социална изолация

Или защо твърдението, че 1-2 чаши на ден помагат срещу вируси, не е вярно

30.04.2020г. / 06 13ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Животът вкъщи се оказва доста труднопоносим за хиляди хора по света. Световната пандемия от коронавирус наложи спазване на социална изолация, стресът и страхът за заразяване причинява безпокойство, което много хора се опитват да преборят, наливайки си чаша от любимия си алкохол, за да разпуснат напрежението. Често чашата е последвана от още една, и още една. Други пък вярват, че по този начин дезинфекцират тялото си отвътре и борят всички микроорганизми в тялото.

С какво никога да не смесвате алкохола?

Оказва се, че нито една от тези причини не е достатъчно основателна, за да продължаваме да пием алкохол. Той може да ни навреди много повече, отколкото да ни помогне. Това смята диетологът Мелиса Майър, която споделя мнението си със сайта bodyandsoul.com.au.

Според доктор Майър, алкохолът може да донесе много повече вреди, отколкото ползи, особено в условията на пандемия и повишени нива на стрес, придружени от липса на достатъчно движение и разходки на чист въздух и слънце.

Неща, които се случват с тялото, когато спрете алкохола

Алкохолът носи допълнителни калории

Алкохолът е много калоричен. Всяка чаша добавя към общия ви калориен прием излишни течни калории, съответно килограми към талията ви, която и без това е поставена пред предизвикателство, когато си седите вкъщи и не се движите достатъчно.

Алкохолът и здравето

Алкохолът влияе зле на здравословното състояние. Ограничава рефлексите и потиска нервната система. Той дразни стомаха, което може да доведе до повишена киселинност, гастрит, язва. Възможно е да предизвика гадене и позиви за повръщане.

5 начина да детоксикирате тялото след консумация на алкохол

Алкохолът има и диуретично действие, което провокира увеличено отделяне на урина, което може да доведе до дехидратация. Любимото ви питие влияе негативно и върху съня, което съществено може да увреди цялостното здраве в дългосрочен план. Само част от негативните ефекти са нарушена памет, затруднения в концентрацията, лесна умора и липса на енергия.

Изследвания показват, че редовната консумация на алкохол може да увеличи риска от рак, сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане, висок холестерол.

Вредните ефекти на алкохола върху кожата

Алкохолът и настроението

Повишената консумация на алкохол се свързва с депресия, безпокойство, тревожност. Липсата на добър сън води до понижено настроение и лесна раздразнителност. Това е така, защото алкохолът въздейства директно на нервната система.

6 начина, по които алкохолът вреди на здравето ви

Изводът е, че не само при епидемия и извънредно положение на социална изолация, но и по всяко време консумацията на алкохол трябва да е сведена до минимум, за да запазим здравето и имунната си система в добро състояние.

Коментирай