Здраве и красота

Как правилно да изперете предпазна маска от плат?

Няколко стъпки, които да следвате

30.04.2020г. / 11 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Предпазната маска се превърна в задължителна част от живота ни, когато излизаме навън и се намираме на обществени места, затворени пространства, места, на които има много хора на близко разстояние. Еднократните маски отдавна са дефицитна стока, затова се налага да носим предпазни маски, направени от различни платове, които са за многократна употреба и се носят след щателно изпиране.

Признаци, че е време да смените маската за лице

Знаем ли как правилно да перем предпазната си маска от плат?

Най-добрият начин да изперете маската за многократна употреба от плат е като я изперете в пералнята на възможно най-високата температура с препарат за пране. Можете да я перете и ръчно, отново с по-топла вода. След това е важно да я изгладите отново на по-високи градуси. Така ще сте сигурни, че микробите са унищожени.

Еднократните ръкавици – предпазват ли от заразяване с коронавирус?

Колко често трябва да перете маската си?

Отговорът е всеки път, когато я носите на лицето си. ако се налага да я носите повече от 2 до 4 часа, сменете я с друга, чиста маска, която е била съхранявана в чист плик, а не в чанта или джоб на дреха.

Грешки, които вероятно допускате при носенето на ръкавици

Свързани статии

Ако докоснете маската си трябва да я смените веднага и да изперете замърсената.

Ако се грижите за болен от коронавирус или вие сте болни

Когато вие или някой от семейството е болен с коронавирус, той трябва да носи маска и у дома, когато общува с вас. Важно е да ползвате еднократни ръкавици, когато се грижите за такъв болен и да докосвате маската и вещите му само с ръкавици. С тяхна помощ поставяте в пералнята дрехите му, маската му и всичко, което трябва да се изпере. Пускайте дълъг цикъл на пералнята на възможно най-висока температура. Не смесвайте личните вещи и дрехи на болния с вашите.

6 чести грешки при прането

Коментирай