Здраве и красота

Причини за коремни болки след тренировка

И как да ги облекчите

10.05.2020г. / 05 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Една от най-трудните за извайване групи мускули са коремните. Изключително трудни за премахване са и коремните мазнини, които са упорити и често остават последното некоригирано от усилията местенце.

За да премахнете тези тлъстини около талията и за да стегнете коремните мускули, вероятно полагате ежедневни усилия – правите упражнения, натоварвате корема допълнително, спазвате диета.

3 лесни упражнения за коремни мускули

Възможно е обаче да се появи болка в коремните мускули. Защо се случва това? Къде грешите и как можете да намалите болката?

Опитвате ново упражнение

Ако в един ден сте натоварвали коремните мускули с даден вид упражнения, а на следващия опитвате нови, напълно нормално е да почувствате болка. В този случай няма повод за притеснение, защото е съвсем нормално да усетите болки и неразположение при натоварване на мускулите по нов начин. За да намалите това неразположение, увеличете времето между упражненията от 24 часа на 48 часа, за да дадете възможност на коремната мускулатура да си почине.

Защо не трябва да правите коремни преси всеки ден?

Увеличили сте натоварването

Наред със смяната на вида упражнение, неговият интензитет също има значение. Ако сте увеличили натоварването, това също може да е в основата на появилата се болка. Продължителността на тренировките е другият фактор, който е от значение за появата на болка в коремните мускули.

За да намалите тези болки, редуцирайте интензитета на упражненията. Не забравяйте колко важно е времето за почивка на мускулите и ролята на релаксирането за развитието на мускулната маса.

Упражнения, които можете да правите навсякъде

Не пиете достатъчно вода

При редовни тренировки загубата на течности е чест страничен ефект. Дехидратацията може да предизвика болка в мускулите, крампи и дискомфорт. Пийте достатъчно вода по време на тренировка и след това, за да компенсирате изгубените течности и да предотвратите болки в мускулите.

Храните се непосредствено преди или след тренировка

При хранене, особено обилно и с неподходящи продукти, твърде скоро след тренировка или непосредствено преди нея е възможно да се появят не само болки, но и газове, диария, повръщане, гадене, замайване. Тези тежки прояви се случват най-вече при тренировки за издръжливост и такива, свързани с повишена силова устойчивост.

3 упражнения за бързо стягане на корема

Свързани статии

Препоръчва се избягване на храни, като бобови, грах, листни зеленчуци и плодове, образуващи газове и дразнещи стомаха. Ограничете кофеина преди и след тренировка. Пийте повече вода. Хранете се около 1 час до 30 минути преди и след самата тренировка.

Как да успокоите болките в коремните мускули?

Лежете по корем с ръце зад раменете и повдигнати крака. По този начин опъвате максимално цялата група коремни мускули и им позволявате да се освободят от напрежението.

Какви са ползите от упражнението въздушни ритници

Когато правите коремни преси, подпрете длани на земята и свийте крака в коленете си. Лекото оттласкване от земята с помощта на дланите може да помогне да успокоите болката и да намалите напрежението.

Легнете по корем. Отпуснете тялото и натиснете с гърди пода. Повдигайте и отпускайте, така че да усетите разтягане на коремните мускули, което ще ги облекчи.

Коментирай