Здраве и красота

Коронавирус грешки, които много хора все още допускат

Не ги правете, за да съхраните здравето си

08.05.2020г. / 14 08ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

От началото на кризата с коронавируса информацията, която ни залива отвсякъде, стана прекалено много за някои хора. Всеки ден данните се променят, появяват се нови открития, всичко е в ход на непрестанно изследване в търсене на лечение, превенция и цялостно разгадаване механизмите на вируса. Някои хора умишлено се дистанцират от постоянно бълващата информация, за да намалят стреса и тревожността си от негативните новини. Това обаче крие и някои рискове в предпазването от заразяване с коронавирус. Ето, че някои хора все още допускат грешки, които ги излагат на по-висок риск. Кои са тези грешки?

Косвени начини, по които можем да се заразим с коронавирус

Използвате телефона, докато сте навън и докосвате замърсени повърхности

Ако сте излезли до магазина за покупки или пък вършите някаква друга работа на обществено място, не е препоръчително да пипате телефона си, освен ако не е абсолютно наложително. Не го докосвайте с мръсни ръце, защото доближаването на потенциално инфектирани гладки повърхности (какъвто е телефонът) до лицето ви може да ви постави в сериозен риск от заразяване.

Признаци, че е време да смените маската за лице

Например, в магазина сте, докосвате количката за пазар, която е докосвана от стотици хора на ден, избирате продукти, пипате повърхности наоколо. Изведнъж ви звъни телефонът. Вие вдигате с недезинфекцирани ръце, долепяте телефона до бузата си и подпирате с рамо, за да говорите, докато все още пазарувате. Това е много лоша и опасна грешка, която все още много хора допускат.

Използвате пари вместо банкови карти

По време на епидемия или пандемия, контактите с други хора и замърсените от тях предмети и повърхности, са рискови за здравето. Ограничаването на контактните повърхности и използване на безконтактни дейности, каквото е плащането с банкови карти например, е начин да намалите риска за здравето си.

Признаци, че е време да смените маската за лице

Шофирате колата си със същите ръкавици, които сте носили в магазина

Ако мислите, че сте добре екипирани с маска и ръкавици в магазина докато пазарувате, това вероятно ви кара да се чувствате защитени. Добре е да спазвате правилата за безопасност и да носите лични предпазни средства. Лошо е, когато не ги сменяте навреме и с ръкавиците, с които сте докосвали замърсени повърхности в магазина докосвате и интериора в автомобила си. Ако правите това, напълно обезсмисляте носенето на ръкавици. Изхвърляйте ги веднага след напускане на магазина.

Не сменяте дрехите си след като се приберете

Ако сте били навън, дрехите ви са потенциални носители на различни микроби и вируси. Не трябва да допускате грешката да сядате с дрехите отвън върху столове, дивани и легла, защото това повишава многократно риска от заразяване с коронавирус и други микроби. След като се приберете, съблечете дрехите отвън, измийте се и облечете домашни дрехи.

Най-лошите и неверни здравни съвети, свързани с коронавирус

Гризете ноктите си

Този вреден навик е опасен не само по време на пандемия, а по принцип, защото така директно внасяте микроби в устата си и правите организма си уязвим на инфекции.

Не сменяте предпазната маска достатъчно често

Ако сте навън, носенето на маска на публични места и в затворени пространства все още е задължително. Прекалено продължителното носене на една и съща вече замърсена маска е вредно за здравето. Налага се да сменяте маската на всеки два до четири часа. Носете няколко маски в себе си, като ги държите в чист плик, а не в чантата или джоба на дреха.

Грижа за кожата по време на коронавирус

Не носите маска изобщо

Носенето на маска за някои хора е прищявка на правителствата, лишена от смисъл. Въпреки че маските не дават 100-процентова защита, те поставят известна преграда между вас и вирусите. Неслучайно отдавна прилагана практика при пациенти, на които им предстои планова операция и трябва задължително да се запазят здрави до провеждането ѝ, е да носят предпазна маска. Тоест, неносенето на предпазна маска по време на пандемия със сигурност повишава риска за здравето.

Може ли да се заразите с коронавирус, докато тичате навън

Коментирай