Здраве и красота

Деси Бакърджиева: 2020 ще е своеобразно начало на ново летоброене за душата

Сега е времето да се пречистим от негативните емоции и да обърнем внимание на най-важните неща

14.05.2020г. / 14 38ч.
Мария Дуковска
Деси Бакърджиева.

Деси Бакърджиева.

Деси Бакърджиева е сред най-популярните и обичани актриси в България, известна с ролите си в театъра, киното и телевизията. От 2 години е и лице на Национална информационна кампания „Вземи краката си в ръце“ за превенция на разширените вени и хронична венозна болест. В условията на социална изолация се обърнахме към Деси Бакърджиева онлайн, за да ни сподели как се справя самата тя с извънредната ситуация и какви са уроците, на които всички се учим от нея.

Над 2 месеца бяхме в ситуация на изолация заради пандемията от COVID-19, вие как прекарахте това време и как се грижехте за физиката и духа си?

Моята лична рецепта за преодоляване на пандемичния стрес е йога и упражнения в домашна обстановка. Според мен има много прекрасни неща в живота ни, които могат да ни направят щастливи и в тези трудни времена да ни дават кураж. Любовта, семейството и приятелите – са сред тях. Надявам се тази криза да ни научи да оценяваме стойностните неща в живота си на мига, а не когато безвъзвратно са изчезнали. Знам, че този период е свързан с лишения, воля, компромиси и много търпение. Това, че съм далеч от срещата с публиката не ме е обезкуражило. Може би това ни прави експериментатори и ни показва, че е настъпил моментът да импровизираме, да се учим от грешките си, да сме единни, да бъдем иновативни. Съжалението води до отчаяние, отчаянието до депресия, а това в никакъв случай не е нещо стимулиращо, здравословно или градивно. Трябва да се научим да се изправяме, след като сме паднали.

Как се справихте с дългия период на изолация, когато повечето от нас дълго време нямахме контакти с приятели и близки, когато не можехме да се занимаваме с дейностите, които обичаме?

Може би съм прекалено търпелив човек, но вече ужасно ми липсват представленията, снимачната площадка, посещението на изложби, концертите…. Живеем във века на дигитализация и оптичен интернет. Днес е много лесно да се свържеш дори с най-отдалечените точки на земното кълбо, стига да има интернет. Преди пандемията мечтаех да имам повече време за семейството си и сега разбирам колко съм била права да искам това. Обичам да съм със семейството ми и близките за мен хора. Те ми дават спокойствието, което липсваше в ежедневието ми. Нямаше събота и неделя, нямаше празниците – постоянно работех, а сега успях да си припомня най-красивите спомени от детството ми, да ги изживея отново. Игрите на Монополи, топлият шоколад, домашната лимонада с цитрусови плодове и лайм. През този период правихме кифлички и козунак с дъщеря ми, боядисваме яйца и обсъждахме разпалено интересни книги. Всъщност снимките на „Откраднат живот“ 9 сезон приключиха с обявяването на пандемията. Всички колеги бяхме изправени пред голямо предизвикателство, а имено да снимаме последните епизоди под изключителни епидемиологични мерки и условия за сигурност, с което доказахме че е възможно да се работи по този начин само с ясното съзнание и отговорност към всички около нас.

Актрисата се включи в Боса разходка в Южния парк, която беше част от кампанията през 2019 г.

В ситуации на криза, каквато е и пандемията от COVID-19, кои са важните неща, върху които според Вас трябва да се фокусираме?

Това е времето да се пречистим от негативните емоции и да обърнем внимание на най-важните за нас неща, да се грижим за здравето и близките си, да бъдем отговорни.

Заради карантината и дългия престой у дома, повечето хора се лишиха от движения навън, вие как компенсирахте това?

Упражненията вкъщи са от огромно значение, защото липсата на движение може да доведе до най-неприятното за дамите – промяна на телесното тегло. Няколко упражнения за стречинг като загрявка и клякане с леки тежести са добро начало на деня. Липсата на движение води до застояване на кръвта и при хората с проблеми с вените може да причини усложнения като тромбофлебит или нещо още по-сериозно като дълбока венозна тромбоза. Venite.bg, заедно с Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология, подготвя едно предизвикателство за хората как да се раздвижват у дома, за което те ще могат да разберат скоро на сайта или на Facebook страницата.

От разширени вени страдат почти половината от жените. Всяка четвърта жена има оплаквания, свързани с тежест, умора, подуване на краката и поява на разширени вени. Разширените вени са сериозен проблем, а много от нас изпитват и чувство на неудобство и дискомфорт, поради неестетичния вид на краката ни, когато страдаме от разширени вени. Време е да спрем да се срамуваме и да се погрижим за своите крака, защото те го заслужават. Разходките са разрешени, препоръчвам го, разбира се трябва да бъдем разумни, отговорни и да спазваме дистанция!

Повечето лекари съветват да се храним здравословно, особено когато сме заплашени от коронавирус инфекция. Но нездравословната храна се отразява не само на имунитета, но и на общото състояние и тонус на човек. Какъв е вашият режим, ако спазвате такъв, и на какви изкушения не можете да устоите?

Истината е, че диети не пазя, но определено не ям прекалено, защото натрупването на килограми се отразява зле на вените и здравето на краката. Много ми е трудно, заради сегашното си ежедневие да запазя добрия тонус, но важното е да се храня здравословно. Старая се. Имам само едно правило относно храната, а то е да не вечерям след 20 часа. Не се лишавам и от сладки неща, черният шоколад съдържа магнезий, антиоксиданти, желязо и несъмнено е много полезен. Продуктите, които според мен са от жизнена необходимост са яйца, мляко, сирене, кашкавал, месо, плодове и зеленчуци. В последните месеци избягвам да пия витамини, защото си ги набавям от домашно приготвени фрешове.

Вече втора година сте посланик на кампанията за превенция на хронична венозна болест „Вземи краката си в ръце“, защо продължавате да я подкрепяте и защо е важно да сме информирани?

В този труден за всички нас период смятам, че един от уроците, които си взехме е да бъдем добри, да бъдем съпричастни и да се грижим за близките си. Вярвам, че тази пандемия ни научи да сме преди всичко хора, да вярваме, че доброто ще победи и че трябва да бъдем отговорни към здравето си. Кампанията „Вземи краката си в ръце“ има за цел да повиши информираността на обществото относно рисковете от появата на разширени вени, ранните симптоми на венозната болест, необходимостта от ранна диагностика и своевременно лечение. Сигурна съм, че на страницата www.venite.bg ще има повече информация от специалисти и вярвам, че отново ще бъдем полезни на хората.

В сериала „Откраднат живот“ играете д-р Лора Хинова, която по специалност е и съдов хирург? Какво научихте от героинята си за тази специалност и изобщо за ежедневието на лекарите?

Преди години исках да стана пластичен хирург. Винаги съм искала да помагам на хората, да има повече красота и добро за душите и телата ни. Разбрах от разговор с много лекари през последните месеци, че удовлетворението идва, когато след упованието и надеждата, в очите на болния си видял щастие и благодарност. Тогава се чувстваш победител, а душата ти празнува – ден след ден, победа след победа, без шум, микрофони и червени килими. Раждаемостта намалява, а младите, достигнали репродуктивна възраст, напускат страната, в това число и лекарите. Не е тайна, че нашите лекари са високо ценени в чужбина и бих казала, че са на световно ниво. Там те постигат успешна реализация, защото попадат в среда с предвидими и гарантирани условия за работа и развитие. Тези фактори, липсващи у нас, са основната причина, която ги привлича. Доброто заплащане е оценка, аналогична на качеството на труда, който те полагат. Човек трябва да има достойнство. Никога не съм съжалявала какъв труден път съм избрала в живота си. Това споделят и много лекари. Няма значение каква е професията ти, когато я правиш да има смисъл и влагаш сърцето си, а не се оставяш на посредствеността. Знаела съм, че пътят ми е свързан с хиляди лишения, компромиси и много любов към изкуството. В професионален план все още не мога да кажа, че се гордея с нещо конкретно, тъй като имам още много хляб да изям докато стигна до нужното ниво.

Сега лекарите, които са на първа линия, работят в тежки условия и с риск за живота си, ако трябваше вие да играете такъв лекар или да напишете такъв сценарий или ситуация в сериала, върху какво бихте акцентирала?

Не мога да скрия, че разчитам на таланта и фантазията на сценаристите. Не им се меся в работата. Когато изградиш един образ и знаеш неговата биография е много лесно да създадеш нови ситуации, в които той попада, както в случая с пандемията от коронавирус. Лекарите на първа линия са истинските герои в съвремието ни. Те са всеотдайни, търпеливи, мъдри и изложени на огромен риск за собственото си здраве, но въпреки това спасяват чуждите животи. Ето това е тема за филм! Качествата им са желанието да се надграждаш, вярата в доброто и силата на любовта към хората.

Как ще се промени животът ни след пандемията според Вас?

Засега не смея да давам прогнози или да си представям как точно ще изглежда светът. Знам само, че за България предстои много труден период... Изненадана съм, че хората стават все по-отчуждени. Според мен след пандемията светът ще се определя като годините преди коронавируса и след него. За мен 2020 ще е своеобразно начало на ново летоброене за човешката душа и психика.

Национална информационна кампания „Вземи краката си в ръце“

Национална информационна кампания за превенция на разширените вени и хронична венозна болест „Вземи краката си в ръце“ се организира за втора година от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология с подкрепата на venite.bg.

Инициативата има за цел да повиши информираността на обществото относно рисковете от появата на разширени вени, ранните симптоми на венозната болест, необходимостта от ранна диагностика и своевременно лечение.

Миналата година в рамките на кампанията бяха организирани: пресконференция с медии и представители на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология, поредица безплатни профилактични прегледи за разширени вени на пациенти, а също и Боса разходка в Южния парк, в която за всички желаещи имаше предвидени тренировки по зумба, йогалатес, стречинг и консултации с лекари специалисти. Лице на кампанията и тази година е актрисата Деси Бакърджиева, позната добре и от сериала „Откраднат живот“ по Нова тв.

Повече информация за кампанията „Вземи краката си в ръце“ можете да откриете на сайта.

Коментирай