Здраве и красота

Как кафето намалява косопада и прави косата по-здрава

Вижте няколко маски с кафе за повече мекота и блясък

14.05.2020г. / 13 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всекидневно се наслаждаваме на неговия аромат, но знаем че освен приятно за сетивата, кафето има стягащ ефект, помага в разкрасяването на кожата и косата и затова често влиза в състава на редица козметични продукти.

Днес в рубриката ни „Здраве и красота“ споделяме с вас как кафето помага на косата да подобри своето състояние и как да го използвате.

Мощни суперхрани срещу косопад (галерия)

Намалява косопада

Косопадът е често срещан проблем, освен това с напредването на възрастта, косата ни оредява. Кафето е чудесно средство да засилите космените фоликули и да намалите загубата на коса, особено при смяна на сезоните, когато сте стресирани, след раждане, или сте следвали драстични диети.

Стимулира растежа на нови косми

Кофеинът действа като тоник за космените фоликули и клетките, стимулирайки здравия растеж на косата. Според някои специалисти, кофеинът удължава живота на косата с около 33% и увеличава растежа с 46%. Също така, кафето прави косата по-блестяща, подобрява текстурата ѝ отвътре навън.

Почиства скалпа

Кафето има способността да почиства и ексфолира кожата на главата, като по този начин спомага за елиминиране на бактериите и гъбичките, инфекции, сърбеж и пърхот. Кафето на прах например, действа и като лек ексфолиант, който спомага за обновяването на кожните клетки на скалпа, стимулира кръвообращението и поддържа здравословно рН.

Как може да ползвате кафето за заздравяване на косата?

Може да си сварите кафе, да го оставите да изстине и след като сте си измили косата с шампоан, да изплакнете косата с кафето, наблягайки на корените. Не е необходимо да изплаквате, но редовното обливане може да добави лек по-тъмен нюанс на косата, ако вашата е по-светла.

Със смляно кафе може да си приготвите чудесни маски за коса. Комбинирайте равни части кафе и кокосово масло/зехтин. Нанесете маската на суха коса, с лек масаж в корените, може и по дължината. Оставете я да действа 30-40 минути и измийте косата си както обикновено. Правете тази маска при всяко миене на косата си за поне 3-4 седмици.

Свързани статии

Маска за коса с натурално кисело мляко, смляно кафе и няколко капки лимонов сок.

Млякото подхранва не само кожата, но и косата, като я прави по-лесна за оформяне. Към 1/2 кофичка кисело мляко добавете 2-3 с.л. смляно кафе. Маската се нанася в корените и по дължината на суха коса. След 30-40 минути измийте косата си както обикновено.

Мед и кафе – комбинация за съживяване на косата, хидратация на кожата на скалпа, за намаляване риска от бактериални инфекции. Комбинирайте няколко лъжици мед със смляно кафе и нанесете получената паста в корените с леки масажни движения. Оставете я да действа 15-20 минути и измийте косата си както обикновено.

Коментирай