Здраве и красота

Няколко стъпки, с които да повишите енергийните си нива

Хидратиране, движение, правилно хранене

15.05.2020г. / 10 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли, че водата, която пием всеки ден, доказано подобрява производителността ни. От друга страна, когато сме дехидратирани, един от първите признаци, с които тялото ни казва, че не пием достатъчно вода и полезни течности, е усещането за умора.

Как освен чрез консумацията на вода, да се почувстваме отново енергични и дейни?

Контролирайте стреса

Емоциите, предизвикани в резултат на стреса, консумират огромни количества от нашата енергия. Когато сте имали напрегнат ден, споделете с близки за вашите преживявания. Също така релаксационните терапии като медитация, йога и тай чи, ще ви помогнат да снемете напрежението. Когато сме емоционално натоварени, това се отразява и на физическото ни усещане.

Храни и напитки, които развалят настроението

Хранете се за енергия

Начинът ни на хранене също влияе на нашите енергийни нива. Консумирането на храни с нисък гликемичен индекс, които не предизвикват резки пикове в стойностите на кръвната захар и инсулина, може да ви помогне да поддържате добри енергийни нива през целия ден. След обилно хранене с нездравословни храни, пържено, вредни въглехидрати, като бургери, сладкиши, вафли, рафинирани нишестета, винаги се чувстваме мудни. Това е така, защото тези храни се отразяват негативно върху кръвната захар и инсулина. Тук може да видите кои храни ще ви заредят с енергия.

Внимавайте с преумората

Една от основните причини за липсата на енергия е преумората. Тя може да се дължи на професионални, семейни и друг вид ангажименти. Живеем динамично. Опитайте се да направите списък на приоритетите си, да организирате своите задължения и разбира се, опитайте се да си почивате достатъчно.

30 странични ефекта от стреса

Спортувайте редовно

Редовните спортни активности ще ви помогнат да спите пълноценно. Когато спортуваме, телата ни отделят епинефрин и норепинефрин – хормони, които подобряват нашето настроение и ни карат да се чувстваме по-енергични.

Свързани статии

Дори интензивно ходене в парка, ще ви помогне да се почувствате по-свежи.

Избягвайте пушенето

Труден за отказване навик, който също черпи от енергийните ни нива, причинява безсъние. Никотинът в тютюна е стимулант, ускоряващ сърдечната честота, повишава кръвното налягане и стимулира мозъчната активност, свързана със събуждането, което затруднява заспиването или пък сънят ви може да не е пълноценен, а през деня да се чувствате уморени.

Снимка: iStock

Коментирай