Здраве и красота

Суперхрани за мозъка (галерия)

Предпазват от заболявания на нервната система, мозъка, сърцето и кръвоносните съдове

20.05.2020г. / 09 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Здравословното хранене няма за единствена цел да пази талията ви в нормалните ѝ размери. Всички хранителни вещества, които приемате, трябва да са здравословни, за да доставят важни елементи на всеки орган, на мускулите, на мозъка. Знаете ли, че мозъкът ви се нуждае от калории, за да функционира? Затова, когато гладуваме, често изпитваме замъгляване на съзнанието, трудности в концентрацията, проблеми с паметта.

Според изследвания, представени в Proceedings of the National Academy of Sciences, мозъкът може да изразходва до 20% от всички приети за деня калории, за да изпълнява функциите си. Затова е много важно да се храним здравословно, да приемаме разнообразни полезни хранителни вещества и да избягваме вредните храни. Този подход подобрява познавателните функции на мозъка, концентрацията, двигателните възможности на мускулите и тялото, както и цялостното здраве.

Полезните въглехидрати, омега-3 мастните киселини, протеините и полезните мазнини са задължителна част от разнообразието от полезни за мозъка храни.

В галерията от снимки можете да видите кои са едни от най-полезните храни за мозъка.

* * *

Вижте още:

Коментирай