8 часа седене на ден – какви са рисковете за здравето?

По-слаби мускули и кости

2020-05-20 13:20:00 | Михаела Лазарова

Гръбначни изкривявания, болки в шията, главоболия, разширени вени, еректилна дисфункция, лошо настроение, хормонални проблеми... Това са само част от последствията от 8-часовото седене всеки ден или заседналия начин на живот, характерни за много хора, чиято работа изисква да се работи по този начин.

Как още вреди на здравето си, когато не се движим достатъчно?

Страда сърдечносъдовата система

Едно от най-сериозните последствия, до които води заседналият начин на живот е рискът от сърдечносъдови заболявания, като коронарна болест на сърцето или хронична хипертония. Когато седим продължително и в ежедневието ни липсва редовна физическа активност, нашите мускули отслабват, нарушава се кръвообращението и се понижава тонусът на кръвоносните съдове.

Също така, когато не спортуваме редовно, се увеличава и рискът от ранна атеросклероза (натрупване на холестеролни плаки в кръвоносните съдове). Според редица проучвания, заседяването увеличава риска от сърдечен удар.

6 признака на дефицит на витамини и минерали

Натрупването на излишни килограми

Още едно от вредните последствия от заседналия начин на живот, който включва и седене по 8 часа на ден. Прекарвайки в седнало положение толкова много време, нашият метаболизъм се забавя, тялото изгаря по-малко калории, а излишъкът се трупа като килограми. Когато седнем да работим или да си почиваме, тялото намалява процеса на изгаряне на мазнини с 90%, кръвното налягане се повишава.

По-слаби мускули и кости

Още една причина да започнете редовна физическа активност, ако работата ви изисква да седите по 8 часа на ден, е че заседяването отслабва мускулите, най-вече тези на задните части и корема. Костите също губят своята здравина и плътност с времето, което може да увеличи риска от развитието на остеопороза, травми.

Още по темата

Проблеми с храносмилането

Ако случайно сте забелязали, че по време на работа, коремът ви е по-подут, имате усещане за тежест, нежелани газове, това е в следствие на продължителното седене. Храносмилателната система също страда, което може да доведе и до запек, а в някои случаи и до появата на хемороиди.

Ускоряват се процесите на стареене

Хромозомите в човешкото тяло имат окончания наречени теломери, които имат защитна функция за тях, но и предпазващи ДНК по време на репликация. С процеса на стареене, теломерите стават все по-къси. Учени са доказали, че намалената физическа активност, съкращава по-бързо теломерите и ускорява процесите на стареене.