Здраве и красота

Как да намалите нивата на натрий в кръвта?

Консумацията на много сол в храната причинява задръжка на течности и високо кръвно налягане

26.05.2020г. / 12 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Прекаляването със солта в храната може да предизвика повишени нива на натрий в кръвта. Понякога обаче колкото и да се опитваме да избягваме солта, дори да я изключим напълно от трапезата си, нивата на натрий пак могат да се окажат по-високи от нормалните. Това се дължи на метаболитни проблеми и проблеми в правилното усвояване на веществата.

Екзотични видове полезна сол

Задържането на твърде много натрий не само може да причини задържане на течности, но може и да предизвика покачване на кръвното налягане. За да се възстанови балансът на течностите в тялото е важно да направите някои неща, за да понижите нивата на натрий в кръвта. Ето няколко начина.

Пийте повече вода

Бъбреците имат задачата да освобождават натрия от тялото. Можете да провокирате повишена диуреза чрез увеличен прием на течности. Казано по-просто, колкото повече вода пиете, толкова повече урина ще произвеждат бъбреците ви, а с отделянето ѝ ще се изхвърли и излишният натрий от организма.

Симптоми на електролитен дисбаланс – защо е опасен

Яжте богати на вода храни

Плодовете и зеленчуците са най-добрите примери за храни, изпълнени с голямо количество течности в състава си, основно вода. По този начин хидратацията на организма се подобрява, което ускорява диурезата. Също така киселото мляко, овесените ядки, смутитата също могат да допринесат за допълнителното количество вода, от което се нуждаете.

Защо електролитите са жизненоважни за организма?

Наблегнете на храните с високо съдържание на калий

Калият е минералът, който противодейства на натрия. Ако повишите приема на храни, богати на калий, нивата на натрий ще се понижат. Такива храни са картофи, банани, портокали, домати, ягоди, авокадо, боб. Страдащите от бъбречни заболявания обаче трябва да внимават с нивата на калий. Ако той се повиши, състоянието на бъбреците може да се влоши.

Храни с повече калий от бананите (галерия)

Какви са последиците за здравето от високите нива на натрий?

Натрият е нужен на организма. Той има своите съществени функции в преноса на сигнали от нервната система към мускулите и органите, включително към сърцето. Неговите функции се определят от нивата му в кръвта. Когато тези нива надскочат допустимите граници той започва да вреди.

Богати на калий храни, които контролират кръвното налягане (галерия)

Високите нива на натрий могат да доведат до задръжка на излишни течности, повишаване на теглото, покачване на кръвното налягане, повишаване риска от инсулт и инфаркт.

Коментирай