Здраве и красота

Как да защитим кожата по време на пандемия

Няколко дермокозметични препоръки

26.05.2020г. / 12 13ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Глобалната пандемия, която преживяваме в момента, поражда множество опасения и създава тревожна среда, която може да повлияе на доброто състояние на хората и води до психологически затруднения (стрес, безпокойство, тъга, изтощение, изолация и т.н.). В резултат на това, ситуации на психологически стрес и/или притеснения стават обичайни. Но не само психиката ни може да пострада от извънредната ситуация, но също така и кожата на лицето и ръцете.

Заради противоепидемичните мерки се налага често да носим предпазна маска или ръкавици, но дългата им употреба може да доведе до кожни раздразнения. Ще разгледаме кои са най-честите притеснения относно състоянието на кожата ни и как можем да ги преодолеем с подходящите средства.

Раздразнения на лицето

Честото носене на маска на лицето, било то хирургична, FFP3 или от плат, може да раздразни кожата на лицето и зоната зад ушите.

-> Как мога да успокоя възпалените зони?

-> Как мога да възстановя засегнатите увредени зони?

Раздразнена кожа на ръцете

Честото миене на ръцете е една от препоръчителните предпазни мерки, но макар и много ефективна, води до някои неприятни странични ефекти, още повече за хора, страдащи от екзема или склонна към атопия кожа. Стресът, породен от противоепидемичните мерки, може да бъде ключов фактор, водещ до обостряния на екзема или псориазис.

На всичкото отгоре, ръцете ни, които имат по-малко мастни жлези, са по-чувствителни и честото измиване изсушава кожата, води до зачервявания и нацепвания. В някои случаи дори напуквания.

-> Как бихме могли да прилагаме тази семпла, ефективна предпазна мярка, без да страдаме от това?

Виждаме все повече хора да носят ръкавици като начин да се защитят от вируса.

-> До колко е ефективна тази мярка?

Кожни прояви, свързани с COVID-19?

Наскоро дерматолози наблюдаваха кожни прояви при пациенти, които могат да бъдат свързани с COVID-19. Френското дерматологично общество (SFD) призова за бдителност и повишено внимание по отношение на тези потенциални нови симптоми.

-> Какви наблюдения са направени досега?

Бъдете бдителни: COVID-19 и кожни лезии

Здравните специалисти обръщат внимание, че зони, наподобяващи измръзване по върховете на пръстите на ръцете и краката, обриви, зачервявания, имат ръст от началото на пандемията и смятат, че може да бъде „кожна проява“ на COVID-19.

Френското дерматологично дружество (SFD) обяснява, че независимите дерматолози и тези, които практикуват в университетските болници, са открили леки кожни лезии, които могат или не да бъдат свързани с признаци на COVID.

Ние наблюдаваме васкуларни акросиндроми (зони наподобяващи измръзване по върха на пръстите на ръцете и краката), внезапна поява на персистиращо зачервяване, което може да бъде болезнено в някои случаи, заедно с временни обриви“, поясняват от дружеството.

Ако имате необичайни кожни прояви, е редно да потърсите консултация с дерматолог.

Затваряне, страх от вируса, несигурност за бъдещето, чувство за лишаване от свобода... Периодът, който преживяваме, за съжаление благоприятства тревожността и всички форми на стрес. При тези условия, може да се сблъскаме с два вида обществена реакция.

На първо място, агресивни хора, които могат да се почувстват уязвими, защото нямат маска, а от друга страна хора, които искрено се тревожат, за това как могат да продължат лечението си, докато пандемията COVID-19 е в ход.

Най-важното е да запазим спокойствие, да бъдем толерантни един към друг и да следваме противоепидемичните мерки.

Успокояване на лицето

Редовното носене на маска в продължение на редица дни води до триене на кожата, което от своя страна може да причини възпаление на тъканите и раздразнение на кожата на лицето.

За да предотвратите тази дерматоза, която също заплашва да засегне голямата част от хората, тъй като всички носим маска, важно е редовно да хидратирате лицето, особено вечер преди лягане.

• За успокояване на зачервяването е важно да се осигури бързо и дълготрайно облекчение на засегнатите зони.

• За да се ограничи зачервяването и да се избегнат всякакви остатъчни следи, важно е да използвате подходящ продукт за грижа за кожата, за да възстановите ефективната ѝ бариерна функция и да подобрите еластичността и комфорта ѝ.

Защитете вашите ръце

Измивайте ръцете си с нежни продукти


Първо, да се върнем към миенето на ръцете. Редовното миене е решението за ефективно предотвратяване на предаването на COVID-19. За да измиете ръцете си правилно, препоръките са да използвате сапун или хидроалкохолен разтвор. Но миенето на ръцете твърде често води до влошаване състоянието на кожата, особено при пациенти, страдащи от екзема и използването на хидроалкохолен гел (дезинфектант за ръце) го влошава още повече. Чувството на дискомфорт, сухота или дори парене могат да започнат да се появяват. За да намалите раздразненията, свързани с честото миене, съветваме ви да използвате свръхобогатен почистващ продукт, с други думи, почистващо олио или сапун, подходящи за кожа, склонна към атопия и без аромат, което ще бъде по-нежно за кожата.

След това ръцете трябва да се подсушат внимателно, посредством попиване с кърпа, без търкане.

Използвайте хидроалкохолен гел, само ако няма източник на вода наблизо, защото може да причини усещане за пощипване и парене, и може да изсуши кожата.

Старателно хидратирайте и възстановете

Всеки път, когато миете ръцете си, препоръчваме ви да нанесете специфичен крем или емолиент, за да рехидратирате кожата и да възстановите хидролипидния филм, който предпазва кожата. За подсилена ефикасност, също препоръчваме да нанасяте хидратиращия крем преди лягане.

За пациенти със суха кожа, склонна към раздразнения или атопична екзема, препоръчваме следните продукти:

• AVENE Cicalfate възстановяващ бариерен крем за ръце: този крем много бързо възстановява повърхностните слоеве на епидермиса, успокоява и защитава много сухите, раздразнени ръце. Освен това осигурява защита „втора кожа“ за увредени ръце. Ефикасността му като третиране на хронични раздразнения на ръцете, като контактни раздразнения, така и раздразнения, причинени от климатични стресови фактори, е клинично потвърдена. Този крем значително намалява(p<0.001) интензитета на раздразненията, засягащи ръцете, особено субективните признаци, с 91 % (усещане за опъване, пощипване, парене, сърбеж).

• A-DERMA Dermalibour+ Barrier Изолиращ крем: този крем, подходящ за цялото семейство (от бебета до възрастни хора) може да се прилага навсякъде, при всички видове раздразнения. Той спомага за осигуряването на дълготрайна защита на раздразнена кожа, било то за домашна (почистване, търкане, студ, детергенти, почистващи продукти за бита) или професионална употреба (носене на ръкавици). Благодарение на тройното си действие, той изолира и защитава от външни агресивни фактори и успокоява уязвимата кожа, същевременно ограничавайки риска от бактериална пролиферация. Възстановяващият му ефект при десквамация, сухота, загрубяла и напукана кожа се проявява след 21 дни употреба. Текстурата му осигурява ефект „втора кожа“, оставяйки мек, защитен филм.

За пациенти на лечение с локални кортикостероиди, се препоръчва прилагането им вечер, преди лягане, за да не се налага да мият ръцете си отново, за възможно най-дълго време, оставяйки на кожата достатъчно време за абсорбиране на прилаганото локално лечение.

Носене на ръкавици

Виждаме все повече хора да носят ръкавици, за да се предпазят от COVID-19, но ръкавиците също могат да осигурят повърхност, върху която вирусът може да оцелее, ако е имало заразяване от капчици. Освен това, независимо дали са изработени от латекс или винил, ръкавиците причиняват изпотяване и влажна среда, което от своя страна увеличава риска от дерматит на ръцете. Носенето на ръкавици е ненужно (освен в много специфични ситуации, като например здравни работници, които вземат проби), при условие, че редовно се мият ръцете.

За всички хора, страдащи от раздразнения, причинени от носенето на ръкавици, съветваме да прилагат плътен слой от следните кремове за ръце вечер:

AVENE Cicalfate Възстановяващ бариерен крем за ръце, А-DERMA Dermalibour+ Barrier Изолиращ крем или да използват хидратиращите ръкавици за намаляване на сухотата, зачервяването и усещане за парене.

За лице

Успокояване

• Спрей с Термална вода AVENE: Успокоява, облекчава раздразнената кожа.Напръскайте толкова често, колкото е необходимо на раздразнената зона, оставете за 5 до 10 минути, след което внимателно подсушете; в случай на свръхчувствителна кожа, възможно е да се поставят памучни тампони/марленикомпреси, напоени с Термална вода Avène, за 10 до 15 минути върху засегнатия участък.

Хидратиране и възстановяване

• AVENE Cicalfate+ Възстановяващ* защитен крем: успокоява, подпомага възстановяването на кожата и защитава раздразнената кожа. Подходящ за ежедневна употреба от цялото семейство.

• AVENE Tolérance Extrême Крем: хидратира и успокоява, перфектно адаптиран за всеки тип чувствителна кожа.

За ръце

Почистване

• AVENE TriXera нутри-флуиден почистващ гел: Нежно почиства и защитава чувствителната кожа, продукт за хигиена с интезивно подхранващи свойства.

• Trixera Nutrion свръхобогатен сапун с Cold cream: Почиства и подхранва кожата, без да нарушава бариерната ѝ функция.

• AVENE XeraCalm A.D. Почистващо и релипидиращо олио или XeraCalm A.D. свръхобогатен сапун: За чувствителна суха до много суха кожа, склонна към атопична екзема и сърбеж.

• AVENE Сапун за нетолерантна кожа: Нежно почиства, успокоява и възвръща комфорта на кожата.

Хидратиране и възстановяване за пациенти без реални кожни състояния

• AVENE Cold Cream Концентриран крем за ръце: хидратираща формула за интензивен комфорт.

• А-DERMA Крем за ръце: подхранва, възстановява и успокоява много сухи ръце, уязвими от ежедневни агресивни фактори.

За пациенти със суха кожа, склонна към раздразнения или атопична екзема:

• AVENE Cicalfate Възстановяващ бариерен крем за ръце: много бързо възстановява повърхностните слоеве на епидермиса, успокоява и защитава много сухите, раздразнени ръце. Освен това осигурява защита „втора кожа“ за ръце, с всички типове увредена кожа. Cicalfate бариерен крем значително намалява (p<0.001) интензитета на раздразненията, засягащи ръцете, особено субективните признаци, с 91 % (усещане за опъване, пощипване, парене, сърбеж).

За повече информация: 

www.avene.bg 

www.aderma.bg

Коментирай