Здраве и красота

Полезни храни за закуска и за добро храносмилане

Богати на важни хранителни елементи

18.06.2020г. / 14 29ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Поддържането на здрава храносмилателна система е част от това да сме здрави, енергични, да не качваме излишни килограми. Закуската е ключова за храносмилането, затова е важно с какви храни започваме деня си. Овесени ядки, кокосово масло добавено към кафето или закуската, кисело мляко със свежи плодове, са само част от здравословния избор.

Вижте още няколко полезни храни за закуска, подобряващи здравето на храносмилателната система.

Папая

Папаята е чудесен екзотичен плод, който може да направите част от вашата здравословна закуска. Тя съдържа храносмилателния ензим наречен папаин, който може да помогне за подобряване на храносмилателната функция през целия ден. Повече за ползите от редовната консумация на папая, вижте тук.

Ябълки

Ябълките са богати на витамини А, С, фолиева киселина и също така съдържат редица минерали, като калций, магнезий, калий. Високото съдържание на фибри в плодовете намалява риска от запек и поддържа здрава храносмилателната система. Добавете ябълки към вашата овесена каша, смути, палачинки.

Авокадо

Получаването на достатъчно здравословни мазнини на закуска е ключът към това да се заситите и да намалите приема на калории през останалата част от деня. Авокадото съдържа онези важни мазнини, които не само подобряват храносмилането, но и спомагат за изгарянето на излишните калории. Не пропускайте да го направите част от вашата закуска. С него се получават много вкусни сандвичи, палачинки и смутита.

Здравословни закуски с малко калории

Краставици

Те също могат да бъдат част от вашето първо хранене за деня, особено ако предпочитате да закусвате със сандвич, препечени филийки. Краставиците съдържат ензим, наречен ерепсин, който подпомага правилното храносмилане. Освен това съдържат и много вода, фибри, които ще ви осигурят ситост и ще ви помогнат да елиминирате излишните задържани течности.

Свързани статии

Банани

Бананите също имат редица ползи за здравето на храносмилателната система, поради високото им съдържание на фибри, което подобрява перисталтиката. Един банан е пълноценно допълнение към вашата закуска от овесени ядки, палачинки, смутита.

Мед и пресен лимонов сок

Медът и лимонът консумирани в комбинация или добавени към чаша с вода, също могат да дадат на храносмилателната ви система един добър старт на деня, като ще засилят и имунитета ви. Приемането им на празен стомах може да спомогне и за за засилването на метаболизма.

Коментирай