Здраве и красота

4 неща, за които газовете в корема подсказват

Избягвайте млечните продукти

15.02.2023г. / 14 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Обичате да хапвате боб, грах, леща, броколи, защото имат малко калории, а и фибри, които са полезни за храносмилането. Но понякога се случва след консумацията им, коремът ни да се подуе и дълги часове да имаме газове.

Газовете в корема подсказват, че нещо не е наред. Стомахът и тънките черва не могат да абсорбират част от въглехидратите – захари, нишестета и фибри, от храните, които ядем. Броколите например, са с високо съдържание на захари, наречени рафиноза, които са неусвояеми и причиняват газове.

За какво друго са показател газовете?

Избягвайте млечните продукти

Ако след чаша прясно мляко, капучино, шейк, салата със сирене, купичка кисело мляко, коремът ви се подува и имате газове, то това е признак, че трябва да избягвате консумацията на млечни продукти. Когато ги консумираме, червата ни синтезират ензим, наречен лактаза, който е отговорен за разграждането на лактозата – захар, намираща се в млякото, в по-прости форми, които тялото може да абсорбира. Ниските нива на лактаза означават, че лактозата попада в дебелото черво неразградена и тогава започват нашите неразположения.

4 витамина за здрав черен дроб

Храните се твърде бързо

Още нещо, за което подсказват газовете ви е, че се храните твърде бързо. Бързото хранене, пиене, е причина да поглъщаме повече въздух. Въпреки че това ни кара да се оригваме, има въздух, който не може да бъде изведен и това създава дискомфорт в храносмилателния тракт под формата на газове.

По-малко сладкиши, хляб, тестени изделия

Ечемик, ръж, овес, пшеница, съдържат ензима глутен, който е противопоказен за хората с целиакия, тъй като може да причини разпад в лигавицата на червата, като повлияе на способността ѝ да абсорбира хранителни вещества, както и други проблеми.

Свързани статии

Но някои хора, които не страдат от целиакия, които нямат същите промени в тънките черва, също могат да получат газове и подуване на корема като реакция на глутена. Обърнете внимание след консумацията на какъв вид сладкиши, тестени изделия, изпитвате дискомфорт.

20 причини да откажете захарта

Не консумирайте изкуствени подсладители

Ако се опитвате да намалите приема на калории и добавяте към кафето, чая си изкуствени подсладители или пиете напитки с такива, трябва да знаете, че те съдържат захарни алкохоли, които могат да причинят образуване на газове и подуване на корема.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 1 година )