Здраве и красота

5 нездравословни навика на работа, които ви вредят

Защо трябва да ги избягвате

19.06.2020г. / 06 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки има своите навици на работа. Различните типове работно ежедневие и специфика на отделните професии също определят навиците ни. Някои от тях обаче са крайно нездравословни и могат да влошат здравословното ни състояние значително.

Кои са най-вредните работни навици, които да избягвате?

Топ грешки, които допускаме при започване на нова работа

Дълги часове работа

Ако не смогвате с работата и се налага да оставате извън работно време, за да довършите или ако работите за себе си и всичко зависи от вас, често ви се налага да работите в извънработно време. Дългите часове работа вредят на здравето, повишават нивата на стрес и стресовите хормони в тялото. Освен това продължителната работа без достатъчно време за почивка намалява продуктивността и понижава успеваемостта в работата. Така че всъщност правите тъкмо обратното – вместо да свършите повече работа, вероятността да допуснете сериозни грешки и да се забавите с резултатите е по-голяма.

Рядко ходите на почивка

Ако оставяте отпуска си за догодина, а на следващата година правите същото и все отлагате ваканцията си, това се отразява изключително зле на здравето и психиката. Продуктивността спада, стресът се повишава. В дългосрочен план това означава значително завишен риск от сърдечносъдови заболявания, заболявания на нервната система, риск от рак и ранна смърт, хормонални смущения.

Знаци, че работата пречи на живота ви

Ядете на бюрото си

Заседяването на бюрото е вредно за здравето, още повече ако дори се храните в това положение. Липсата на движение, включително разходката до мястото за хранене действа изключително вредно на цялото тяло, особено на кръвообращението и храносмилането. Освен това несъзнателното хранене, докато правите нещо друго, повишава вероятността да погълнете повече калории от необходимото.

Рядко си взимате почивки през деня

За да сте по-здрави и да подпомагате тялото си в тежката задача, която обездвижването на бюрото предполага, трябва да си взимате поне няколко почивки на ден за по няколко минути. Ставайте и се разхождайте за малко, за да раздвижите кръвообращението си и да стимулирате секрецията на серотонин в тялото, хормонът на щастието. Обездвижването има пагубни ефекти върху организма на всички нива.

5 причини извънредната работа да не помага на кариерата ви

Изпращате имейли след работно време

Една от най-лошите работни практики е изпращането на служебни имейли в извънработно време. Това намалява значително продуктивността и приключването на задачите и ангажиментите в срок. Ако изпращате важни имейли след работно време това може да се явява пречка да се справите с всички проекти навреме.

Коментирай