Здраве и красота

Яжте тези храни при високо кръвно налягане

За повече здраве

22.06.2020г. / 06 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хипертонията или високото кръвно налягане е често срещан здравословен проблем. С течение на времето, високото кръвно налягане може да причини увреждане на кръвоносните съдове, което води до сърдечни и бъбречни заболявания, инсулт и други проблеми. Хипертонията често бива наричана „тих убиец“, тъй като може да не подскаже за себе си, а симптомите ѝ да останат незабелязани. Ако ви се налага да поддържате кръвното налягане в баланс, знаете че начинът на хранене е от съществено значение за вас.

Вижте кои полезни храни освен нар, зехтин, чесън, мащерка, розмарин, канела, да добавите към менюто си.

Листни зеленчуци

Те са с високо съдържание на калий. Минералът помага на организма да елиминира излишния натрий, чрез урината. Това от своя страна, понижава кръвното налягане. Добавете към менюто си марули, рукола, зеле, ряпа, спанак, зеле кейл, швейцарско цвекло.

Горски плодове

Горските плодове и особено боровинките, са богати на естествени съединения, наречени флавоноиди. Според изследвания, редовната консумация на горски плодове може да предотврати хипертонията и да помогне за понижаване на кръвното налягане. Освен това, вкусните плодове имат и малко калории.

Естествени методи за борба с високото кръвно налягане

Червено цвекло

Консумацията на вкусния зеленчук спомага за увеличаване нивата на азотен оксид в тялото, което благоприятства състоянието на кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане.

Овесена каша

Овесената каша, приготвена по здравословен начин, ще ви осигури фибри, енергия и ситост. Освен това има малко мазнини и натрий, което я прави подходяща храна при високо кръвно налягане.

Полезни храни за здравето на всеки орган

Банани

Плодове, богати на калий, за който споменахме, че е важен за баланса на нивата на натрий в организма. Хапвайте банани така или ги добавете към овесена каша, здравословни смутита, към които може да добавите и ленено семе, което също благоприятства нивата на кръвното.

Риба

Рибата е чудесен източник на протеини. По-мазните риби като скумрия и сьомга са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които могат да понижат кръвното налягане, да намалят възпалението и да понижат нивата на триглицеридите в кръвта. Освен това, рибата ни осигурява и витамин D, който също понижава високото кръвно налягане.

Свързани статии

Семена

Добавете към менюто си вкусните и полезни слънчогледови и тиквени семки, но без добавена сол. Те ще ви осигурят калий, магнезий и други минерали, за които е известно, че намаляват кръвното налягане.

Шамфъстък

Шамфъстъкът (без сол) е здравословно средство за намаляване на кръвното налягане. Редовната му консумация спомага за намаляване на периферното съдово съпротивление, сърдечната честота.

Снимка: iStock

Коментирай