Здраве и красота

Как да избегнете заразяване в офиса

Връщането на работа може да повиши риска от различни инфекции, не само с коронавирус, което налага да сте внимателни към здравето си

17.06.2020г. / 15 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Поетапно всички хора се връщат към нормалния си начин на живот отпреди избухването на пандемията от коронавирус. Това означава, че онези хора, които до момента са работили от вкъщи или са били в отпуск, ще се върнат на работа в офисите си. Споделените пространства, в които работят много хора или влизат клиенти обаче са с повишен риск от заразяване с всевъзможни инфекции.

9 здравословни съвета за работа от вкъщи

Как да се предпазите от заразяване в офиса?

Вземете си маска

Маските не са задължителни на всички работни места, а само препоръчителни. Въпреки това е добре да имате маска в себе си, която да слагате при нужда. Бъдете подготвени и преценявайте ситуацията.

Мийте ръцете си през цялото време

Не забравяйте да миете ръцете си през целия ден. Когато се сетите или когато сте докоснали някаква потенциално замърсена повърхност, мийте ръцете веднага. Правете това и непосредствено преди хранене и докосване на лицето.

Коронавирус грешки, които много хора все още допускат

Избягвайте общи уреди, телефони, принтери

Споделените пространства и споделените предмети са с потенциално много висок риск. Избягвайте да докосвате нещо, което бива докосвано от други колеги. Ако е неизбежно, все пак дезинфекцирайте предмета преди това.

Прочетете правилата във вашия офис

Всеки работодател установява правила за безопасност, съобразени с препоръките на здравните власти и същевременно съобразени с вътрефирмените особености. Запознайте се с тях преди да се върнете на работа в офиса.

Избягвайте близки разговори с колеги

За да се предпазите от заразяване не забравяйте да спазвате дистанция с колегите си. На работни срещи, в конферентни зали или в неангажираща близка обстановка не се доближавайте прекалено до колегите си. Разговорите отблизо предполагат невидим обмен на капкови частици, които са потенциален риск от заразяване.

Ежедневни грешки, които допускаме на работа

Свързани статии

Бъдете внимателни с храната

Ако в офиса ви се доставя храна, която се съхранява в общи помещения и съоръжения, до които имат достъп всички колеги, бъдете особено внимателни. За предпочитане е да носите своя храна, която да отделяте, както и свои прибори, които да ползвате само вие.

С повишено внимание в тоалетната

Тоалетната поначало е мястото, на което се размножават най-много бактерии и вируси. Измивайте старателно ръцете си със сапун след ползване на тоалетната, като внимавате след това да не докосвате дръжки на врати и ключове за осветление. Ако пред тоалетната има опашка от колеги, сложете маска. Тясното и непроветрено помещение носи риск от заразяване.

7 начина да подобрите настроението си на работа

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати