Здраве и красота

5 плода, полезни за женското здраве

Богати на важни хранителни елементи

21.06.2020г. / 10 34ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Жените сме динамични личности. Искаме да бъдем перфектни в работата, семейството, да изглеждаме във форма. Всичко това изисква от нас да сме енергични. Но онези дни в месеца, напредването на възрастта, ни напомнят, че е важно да спортуваме редовно и да се храним здравословно, като не забравяме консумацията на плодове.

Вижте кои 5 плода са особено полезни за женското здраве.

Череши

За вкусните череши е известно, че помагат за облекчаване на неразположенията свързани с подагра и артрит. Те са богат източник на антиоксидант, наречен антоцианин, който повишава енергията и осигурява защита на ДНК. Консумацията на череши, сок от плодовете, се грижи за здравето на сърцето. Имат малко калории, но достатъчно витамин С. Правят кожата и косата по-красиви и здрави, укрепват кръвоносните съдове, помагат и при запек. Подпомагат контрола на кръвната захар, но се препоръчват и при анемия. Освен витамин С, ще ви осигурят цинк, рутин, витамини от групата В, калий, манган, желязо и други.

4 полезни сока за вашата диета

Авокадо

Вкусно и подходящо за домашни маски за лице, авокадото е богато на здравословни мононенаситени мазнини, които могат да помогнат за понижаване на LDL холестерола. Авокадото в умерени количества е подходяща храна за отслабване, засища и осигурява енергия.

6 причини защо да закусвате яйца

Съдържа важни хранителни елементи, като витамини А, Е, F, D, и витамини от група В, магнезий, калий, желязо и други. Редовната му консумация спомага за контрола на кръвното налягане, благоприятства здравето на сърцето, намалява ставните болки.

Домати

Доматите са отличен източник на антиоксиданта ликопен. Редовната им консумация намалява риска от развитие на ракови клетки, както и сърдечносъдови заболявания. Според проучване, публикувано в Journal of Nutrition, жените, в чието меню често присъстват доматите като храна, са по-склонни да изглеждат по-млади.

Но доматите ни осигуряват и витамини А, С, Е, които се борят с оксидативния стрес, причинен от свободните радикали. Съдържат и калий, който е важен за баланса на нивата на натрий в организма и спомага да не задържаме излишни течности.

Папая

Чудесен плод за женското здраве във всяка възраст. Папаята е богат източник на витамини А, С, фолати и различни фитохимикали. Съдържа и папаин – съединение, което има добри показатели при лошо храносмилане. Консумацията на папая спомага за детокса на организма, а в сравнение с останалите плодове, има по-голямо количество бета-каротин.

Свързани статии

Това е мощен антиоксидант, който забавя процесите на стареене, бори се със свободните радикали, грижи се за здравето на сърцето, кожата, важен е за имунитета. В допълнение, вкусната папая съдържа и витамини Е, А, които са важни за здравето на кожата, очите.

5 храни, които да ядете и 4, които да избягвате по време на менструация

Ябълки

Още един плод, който не бива да забравяте да хапвате са ябълките, които ще ви осигурят пектин, фибри, които подпомагат храносмилането и отслабването. Ябълките имат нисък гликемичен индекс, което ги прави подходящ плод, ако трябва да контролирате нивата на кръвната захар.Консумацията им се грижи за здравето на сърцето, помага при запек, подсилва имунитета. Също така отвеждат излишните течности от организма, детоксикират тялото, повишават енергийните нива, намаляват риска от някои кожни заболявания.

Коментирай