Здраве и красота

3 грешки в поставянето на фитнес цели, които ви пречат

Блокират отслабването, вредят на здравето, крият риск от проблеми и най-вече пречат на здравословното отслабване

28.06.2020г. / 05 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато решим да направим най-после нещо ново с тялото си и да го накараме да изглежда перфектно, си поставяме фитнес цели. Избираме хранителен режим, който да следваме, и започваме с борбата. Често именно с поставянето на целите ние правим първите си грешки. Погрешните фитнес цели могат не само да ни попречат на успеха, но и да ни навредят.

Грешка номер 1 – третирате тялото си като враг

Ако се борите срещу тялото си с омраза и настървение, то ще ви отвърне със същото. Организмът ще се бори до последно да запази статуквото си и ще ви затрудни максимално в редукцията на теглото и освобождаването на излишните мазнини.

Чести грешки, които допускаме при тренировка

Когато си правите нов план за тренировки и хранене, вие заставяте тялото си да промени начина си на доскорошно функциониране. Нормално е да срещнете отпор от негова страна. През повечето време, когато тренирате, вие го правите по-усилено, отколкото би трябвало, защото нямате търпение да постигнете мечтаната фигура. Не се храните толкова, колкото преди. Драстично намалявате калориите, от което тялото и мускулите страдат. Затова и не виждате дългоочакваните резултати. Тялото влиза в режим на съхранение на мазнините.

5 съвета за кожата преди и след тренировка

За да успеете наистина, трябва да си поставите по-реалистични цели, които да не са толкова краткосрочни и да са по-балансирани. Поетапното ускоряване на натоварването и плавното намаляване на приема на калории е механизъм, с който успявате да излъжете мозъка си, че нищо не се е променило. Така той няма да включи на „авариен режим“ и ще се адаптира плавно към новия ви режим. По този начин отслабването и стягането на мускулите ще се случи не само ефективно, но и здравословно.

Грешка номер 2 – използвате социалните мрежи за определяне на целите си

Социалните мрежи се превърнаха в мощен инструмент за влияние. Често хората сверяват и направляват мнението и действията си спрямо тренда в мрежите. Това е пречка за здравословния начин на живот, защото не всичко, което виждаме и четем в интернет е общовалидно, още по-малко полезно за нас като индивидуален организъм.

Най-подходящите храни след тренировка

Ето защо, ако сте решили да взимате пример от социалните мрежи и да се доверявате сляпо на някой инфлуенсър, не бързайте. Не забравяйте, че вашите цели са само ваши и трябва да са съобразени с индивидуалните особености на тялото и организма ви. Най-правилно би било, ако се посъветвате с диетолог или специалист, който да прецени кой двигателен и хранителен режим са най-подходящи за вас. Не всичко, което виждате онлайн е най-доброто.

Грешка номер 3 – избирате си цели, които нямат смисъл за вас

Повечето хора си избират някакви фитнес цели, мислейки си, че са работещи при всеки. Най-често в тези цели се крият бързи и драстични промени, които тялото приема като краен стрес и блокира промяната. Това е едно от най-вредните решения, които можете да вземете за трансформацията на тялото си. Етапът на планиране е много важен и трябва да е обмислен единствено и само спрямо вашите индивидуални особености. Преминаването към новия ви начин на живот трябва да се случва плавно, за да може организмът да свикне с него и да не активира съпротивителните си механизми за задържане на мазнините и теглото.

Коментирай
Свободно време