Здраве и красота

Полезни храни за здравето на гърдите

Добавете ги към менюто си

08.08.2020г. / 12 51ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Начинът ни на хранене играе голяма роля за здравословното ни състояние. Докато има храни, които увеличават риска от хронични заболявания, има и такива, които не само подобряват общото ни здравословно състояние, но са особено полезни за гърдите. Вижте кои храни имат ключови съставки с противораково действие.

Хапвайте кръстоцветни зеленчуци

Към тази група спадат зеленчуци като броколи, карфиол, зеле, брюкселско зеле, репички, кресон. Те съдържат естествен химикал, наречен индол-3-карбинол, който спомага за регулиране на хормоналния баланс. Също така, съединението има защитни свойства за чувствителни към естроген ракови заболявания и следователно храните, които го съдържат, са отлични за здравето на гърдите.

Консумацията на тези вкусни зеленчуци ще ви осигури и глюкозинолати, които помагат за елиминирането на канцерогените от тялото, преди те да атакуват клетките.

5 храни, които се борят с раковите клетки

Храни, съдържащи лигнани

Лигнаните са съединения, за които се смята, че значително намаляват риска от рак на гърдата при жени след менопауза, според проучване от 2010 година, публикувано в „American Journal of Clinical Nutrition“. Лигнаните са вид фитоестроген, който действа като антиестрогенно съединение. Сред растителните източници на лигнани, лененото семе е най-добрият, както и сусамът.

Смляно ленено семе може да добавяте към овесена каша, кисело мляко, смути, салати и други. Сусам може да консумирате и под формата на сусамов тахан. Добавете към менюто си и кашу, плодове, зеленчуци, слънчогледови и тиквени семки.

Осигурете си здравословни мазнини

Омега-3 мастните киселини също осигуряват лигнани. Някои от най-добрите източници на омега-3 са риба, морски дарове, ядки, ленено семе, конопено семе, семена от чиа, яйца и други.

Свързани статии

Полезните мастни киселини подпомагат имунитета и забавят растежа на туморите, което ги прави едни от най-добрите мазнини за здравето на гърдите.

Добавете към менюто си куркума

Куркумата е суперхрана, която се използва от векове в традиционната китайска и индийска медицина. В наши дни има редица изследвания, които са доказали, че редовната консумация на куркума, намалява риска от развитието на рак. Още за ползите за здравето от куркумата може да прочетете тук.

Коментирай