Здраве и красота

Маски за суха, увредена от слънцето коса

Натурални продукти, които предпазват от вредните UV лъчи

06.07.2020г. / 09 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато се грижим за косата си не трябва да пренебрегваме увреждането, което слънцето ѝ нанася. То е вредно и опасно не само за кожата, но и за косата. Слънчевите UV лъчи могат да направят косата суха, накъсана, увредена. Лятното слънце е безпощадно към косата, но преодоляването на увреждания не е невъзможно.

С помощта на домашни маски за суха и увредена от слънцето коса можете да върнете жизнеността и блясъка ѝ, а и да я предпазите от UV лъчите занапред.

3 маски за дълбоко подхранена коса

Маска с алое вера

Това е прекрасна маска за суха и увредена коса, която ще предпази върховете на косата от накъсване и цъфтеж, но и ще осигури необходимото хидратиране и подхранване.

Разбъркайте 5 супени лъжици гел от алое или смесете 3 супени лъжици масло от алое с 3 супени лъжици кокосово масло в купа. Нанесете върху влажна коса и оставете да действа 10 минути. Измийте, както обикновено.

Маска с авокадо и мед

Авокадото и медът ще помогнат на косата да се подмлади, да възстанови кератиновите връзки в косъма, които биват атакувани от слънчевите лъчи и биват сериозно увреждани. Лимоновият сок в маската и зехтинът ще направят косата копринено мека и лесна за разресване.

3 ефикасни маски за коса срещу косопад

Смесете 1 авокадо, 2 супени лъжици мед, 3 супени лъжици зехтин и няколко капки лимонов сок. Разбъркайте добре. Нанесете маската върху влажна коса и оставете да действа 20 минути. Измийте с хладка вода.

Бананова маска за коса

Бананите са чудесни за възстановяване на увредената коса. Те са богати на калий, който стимулира регенерацията на клетките. Бананите хидратират и даряват косата с витамини, които са невероятно полезни за нея и допринасят в предпазването от слънчевите лъчи.

Снимка: iStock

Чудни маски за накъсани и увредени краища

Смесете 1 банан с 1 чаена лъжица мед. Намачкайте много добре банана и го разбъркайте с меда. Когато се получи хомогенна смес, нанесете върху влажна коса. Оставете да действа 20 минути и измийте добре.

Свързани статии

Маска с ягоди и майонеза

Комбинацията от ягоди и майонеза е нетипична, но невероятно полезна за косата. Тя има свойството да подобрява кондицията на косата, да замества балсама и да хидратира в дълбочина. Ягодите са богати на антиоксиданти и витамини, които неутрализират вредното влияние на слънчевата светлина върху косата, както и уврежданията в нея. Майонезата хидратира и доставя мазнини и протеини, необходими на косъма да се възстанови и предпази от UV-атаките.

5 различни маски за коса с кокосово масло

Смесете 1 шепа ягоди с 1 супена лъжица майонеза. Направете гладка смес от продуктите. Можете да използвате пасатор. Нанесете върху влажна коса за 20 минути и измийте.

Маска с масло от арган и жожоба

След всяко измиване на косата масажирайте кичурите си с масло от арган или жожоба. Правете го на суха коса. Така попиват по-добре. Тези масла помагат за регенерирането на косата, поддържат еластичността на косъма и предпазват от вредното влияние на слънчевите лъчи.

Протеинови маски за коса

Коментирай