Здраве и красота

6 храни и напитки, с които да забавите стареенето на кожата

Богати на важни хранителни елементи

18.07.2020г. / 05 27ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Грижата за кожата започва с храните, които ѝ осигуряваме всеки ден. Те трябва да съдържат достатъчно количество вода, полезни мазнини, витамини и минерали, за да спомогнат за поддържането на нейния младежки и здрав вид. Докато захарта, сладкишите, преработените меса, ускоряват процесите на стареене, вижте някои храни и напитки, които забавят тези процеси.

Хапвайте авокадо

Авокадото е богато на здравословни мазнини, известни като мононенаситени мазнини, които помагат на кожата да бъде подхранена и хидратирана. Тези мазнини спомагат и за усвояването на някои хранителни вещества и витамини, от които кожата ни се нуждае. Добавете авокадо към менюто си и домашните маски за лице.

Как изглеждат 100 калории в ядките

Не пропускайте боровинките

Сините боровинки са суперхрана за нашата красота и намаляват риска от преждевременно стареене. Боровинките съдържат повече антиоксиданти в сравнение с почти всяка друга храна. Те могат да осигурят на кожата ви допълнителна защита срещу вредните за нея свободни радикали, които са резултат от стрес, излагане на слънце, вредна околна среда, нездравословно хранене и други.

Приготвяйте си вкуснотии с броколи

Броколите също са суперхрана, която действа антистареещо, но и като противовъзпалително средство. Вкусните зеленчуци с малко калории и много фибри ще ви осигурят витамини С и К, антиоксиданти, фолати, калций и лутеин. За да синтезира тялото ни колаген, то се нуждае от витамин С. Колагенът е основният протеин в кожата, който ѝ придава еластичност и сила.

Витамини и минерали, спомагащи за синтеза на колаген и неговото поддържане

Пийте зелен чай

Зеленият чай съдържа катехини, които са едно от най-ефективните съединения за предотвратяване на уврежданията от слънчевите лъчи, като хиперпигментацията. Зеленият чай съдържа и мощни антиоксиданти, които намаляват уврежданията, предизвикани от свободните радикали и забавят процесите на стареене в цялото тяло.

Свързани статии

Не пропускайте рибата

Консумацията на риба е един от най-полезните начини да си осигурите важните омега-3 мазнини. Според някои изследвания, омега-3 мастните киселини могат да намалят риска от рак на кожата.

Кажете „да“ на сладките картофи

Тях може да намерите на пазара през цялата година. Вкусните картофи ще ви осигурят антиоксидант, известен като бета-каротин, който се превръща във витамин А. Този витамин е важен за кожните клетки. Този вид картофи са добри източници и на витамини С и Е, които поддържат тена на кожата сияен, предпазват я от свободните радикали и я подхранват в дълбочина.

Снимка: iStock

Коментирай