Здраве и красота

Храни, които помагат при хрема и секрет в дихателните пътища

Допринасят в контрола на отделянето на телесни течности, слуз и мукус

19.07.2020г. / 04 57ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяка телесна течност има своя цел и предназначение. Такива са и секретите, образувани в носа, трахеята и белия дроб при инфекции и възпаления. Тези течности, като слуз, мукус, се образуват вследствие на възпалението и имат за цел да предпазят лигавиците и организма от по-нататъшно усложняване на проблема. Те обаче също създават проблеми с дишането и блокират нормалното протичане на въздуха през дихателната система.

6 полезни храни при разширени вени

За да намалите количеството на слуз, мукус и други подобни телесни течности, блокиращи нормалното дишане, можете да наблегнете на някои храни, които имат положителен ефект в такива случаи.

Горски плодове

Ягоди, къпини, черни и червени боровинки, бъз – всички тези вкусни плодове са невероятно богати на антиоксиданти и витамин С. В тях се съдържа и калий, който играе роля за отводняването на организма от излишните течности. Антиоксидантите се борят с възпаленията, както и витамин С. Те имат детоксикиращо действие и могат да допринесат за облекчаване на тези симптоми.

5 от най-добрите храни при псориазис

Джинджифил

Джинджифилът има леко пикантен вкус, който подпомага дренирането на запушения нос и секретите в гърлото. Той е мощен противовъзпалителен агент, който намалява симптомите при инфекции на дихателните пътища. Джинджифилът има антибиотични вещества, които подпомагат оздравителните процеси в организма. Той има свойството да стимулира извеждането на излишните течности и слуз от организма, като освобождава блокажа.

Тиквени семена

Тиквените семки са част от традиционната китайска медицина в лечението на запушен нос и проблеми с дишането. Семената на тиквата намаляват създаването на секрети и пречат на тяхното сгъстяване. Това помага да дишате без усилие. Те са богати на много фибри и протеини, което допълнително подсилва здравословните им ползи.

7 бързи лека при запушен нос

Ананас

Ананасът се откроява от останалите плодове заради съдържанието си на бромелаин. Това активно вещество има свойството да облекчава натрупването на слуз и мукус, подпомага нормалната синусова дейност. Можете да го консумирате на парченца или под формата на пюре, но задължително с пулпата, защото в нея се крият всички важни вещества на ананаса.

5 начина да облекчите хремата

Броколи

Броколите са зеленчук, който помага не само в отслабването заради малкото наличие на калории, но е полезен и в намаляването на отделянето на телесни течности, свързани с имунния отговор. Включването на повече броколи в диетата ви може да помогне да намалите симптомите на инфекции на дихателните пътища. Фибрите в броколите ще спомогнат и за изчистването на токсините от тялото и ще стимулират кръвообращението, което има допълнителен оздравителен ефект.

7 причини за кървене от носа

Коментирай