Здраве и красота

Възможни причини за отключване на мигрена

Какво предизвиква мигренозен пристъп и силно главоболие

19.07.2020г. / 14 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мигрената засяга милиони хора по света. Този тип главоболие може да е в различни форми – от лека до тежка с различни нюанси. Причините за отключване на мигрена са много и различни, както и причините за провокиране на пристъпи при вече съществуваща мигрена.

Признаци, че главоболието ви всъщност е мигрена

Кои са възможните фактори, които биха могли да предизвикат внезапно мигренозно главоболие?

Зрителни и светлинни дразнители

Светлината, отблясъците, бързо сменящите се цветове или фигури, мигащи и ярки линии или нюанси са само част от възможните зрителни и светлинни дразнители, които могат да провокират поява на мигрена.

Нередовен сън

Получаването на прекалено малко сън, както и заспиването в различни часове на денонощието, пробуждането, нощните ставания повишават стреса в организма и карат мозъка да не си почива. Редовният график на съня и заспиването в едни и същи часове би могло да помогне за намаляване честотата на поява на мигренозни пристъпи и главоболия.

Как да се справите с мигрената, ако сте далече от вкъщи

Хранителни добавки и подобрители на аромати и вкусове

Изкуствените подсладители, като аспартам, и добавките с натриев глутамат (солен подобрител на вкуса) се свързват с предизвикване на мигрена. Проучванията показват, че в дългосрочен план тези и други химически вещества могат да предизвикат депресия, деменция, заболявания на нервната система.

Погрешен тип упражнения

Не всички упражнения и видове тренировки са еднакво подходящи и полезни за всеки. Прекалено напрегнатите тренировки, като джогинг, аеробика, футбол, могат да отключат мигрена при страдащи от този тип главоболие. Подходящи практики в такива случаи са успокояващите и релаксиращи упражнения, като тай чи, йога, пилатес.

Какво помага при мигрена?

Преработени храни

Деликатесните меса, бисквити, пуканки, кофеин, шоколадови изделия – всички храни, които съдържат преработени вещества и продукти могат да предизвикат мигрена. За да спомогнете за намаляване честотата и интензитета на тези пристъпи наблегнете на здравословната храна.

Свързани статии

Дехидратация

Недостатъчното количество вода и електролити в организма може да предизвика внезапен силен пристъп на мигрена. За да го избегнете, винаги хидратирайте тялото си добре.

6 странни неща, които могат да отключат мигрена

Предменструален синдром

Преди и около месечния цикъл много жени получават пристъпи на главоболие, някои по-леки, други доста силни. Това се дължи на измененията в хормоните, които настъпват преди, по време на и след този момент от месеца.

Парфюми и силни миризми

Миризмите въздействат върху определени центрове в мозъка, които по вторичен път могат да отключат реакция. Следва мигренозен пристъп, който може да бъде и с по-голяма сила.

Коментирай