Здраве и красота

Полезни храни за контрол на кръвната захар и диабета

Спомагат за контролиране на усвояването на веществата и нормалния метаболизъм при това заболяване

16.08.2020г. / 05 37ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Диабетът е нелечимо заболяване, което при нездравословна диета, недостатъчно движение и най-вече неконтролиране на кръвната захар може да влоши много сериозно здравословното състояние. Храната, която приемаме, е от значение за поддържането на стабилни нива на кръвна захар. Някои храни имат нисък гликемичен индекс, съдържат фибри и не са богати на захари, което ги прави идеални в контрола на диабета и превенцията му. Ето кои са те.

6 изненадващи причини за отключване на диабет тип 2

Мазни риби

Рибите с богато съдържание на полезни мазнини и мастни киселини са най-полезните. Сред тях са сьомга, херинга, аншоа, скумрия, сардини, пъстърва. Тези риби съдържат омега-3 мастни киселини, които са полезни за контрола на кръвната захар, инсулина, помагат за здрава сърдечносъдова и нервна система, намаляват риска от инсулт и инфаркт.

Зелени листни зеленчуци

Листните зеленчуци са много полезни, питателни, богати на фибри, витамини, антиоксиданти, минерали и съдържат много малко калории. Те са бедни на въглехидрати, което позволява по-лесното контролиране на кръвната захар. Витамин С в тях допринася за потушаване на възпаленията, причинени от диабета в тялото.

Вредни навици, които водят до диабет тип 2

Канела

Канелата има много мощни свойства в контрола на кръвната захар и нейното усвояване. Тя подобрява чувствителността на клетките към инсулина, което допринася за усвояването на глюкозата и поддържането на стабилните ѝ нива. Неслучайно канелата е и активна съставка в редица хранителни добавки за контрол на захарта.

Яйца

Яйцата са невероятно полезни за здравето. Те са носител на големи количества минерали, витамини и антиоксиданти. Те намаляват възпаленията и подобряват чувствителността към инсулина. Увеличават нивата на добрия холестерол и контролират лошия. Източници са на зеаксантин, лутеин – антиоксиданти, които са важни за очното здраве.

Диабет тип 2 и упражненията – кое е опасно и кое не?

Семена от чия

Чията е изключително богата на фибри. Те играят роля на балансьор на кръвната захар и инсулина, като така подобряват състоянието при диабет и намаляват риска от това заболяване. Чията забавя скоростта на усвояване на въглехидратите в организма и така предотвратява скоковете в кръвната захар.

Куркума

Пикантната подправка куркума намалява възпаленията в организма, намалява нивата на кръвната захар, понижава риска от сърдечносъдови заболявания и предпазва здравето на бъбреците.

Косвени симптоми на диабет

Кисело мляко

Киселото мляко е извор на полезни протеини и мазнини. То намалява риска от диабет и подобрява състоянието при вече съществуващ такъв. Пробиотиците в киселото мляко балансират усвояването на глюкозата и допринасят за поддържането на стабилните ѝ нива.

Ядки

Ядките изобилстват от фибри, протеини и полезни мазнини. Те са бедни на въглехидрати, а останалите вещества в тях благоприятстват за поддържане на здравословни нива на кръвна захар.

Коментирай