Здраве и красота

5 причини да плачете без видим повод

Какво предизвиква внезапен плач, за който нямате обяснение

29.07.2020г. / 07 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато имате очевидна причина да плачете, плачът не е смущаващ и неочакван. Той е нормално следствие от емоционалното ви състояние в момента. Понякога обаче плач избухва и без видима причина. Когато тези епизоди на лабилност започнат да се повтарят и да стават все по-необясними и внезапни, тогава няма как да не се запитате откъде идва този плач. Нормално ли е? Какво може да ви има?

Плач след секс – какви са причините да се появи?

Ето няколко причини за поява на внезапен необясним плач.

Хормони

В дните около цикъла ви хормоните бушуват. Нивата на естроген и прогестерон се изменят непрекъснато през целия месец, около идването на цикъла те са във фаза, която най-силно засяга емоциите. Чувствате се стресирани, разтревожени, лесно се обиждате от всяка дума, приемате всичко навътре. Лесно се избухва в плач от най-малкото нещо в такива моменти. Тези епизоди могат да се влошат допълнително, ако цикълът ви е тежък и имате трудно поносим предменструален синдром, придружен с редица симптоми, които ви изнервят допълнително.

Депресия

Хората, изпаднали в депресия по някаква причина, невинаги осъзнават състоянието си. Много често използваме депресията като нарицателно за лошо настроение, а това състояние не е толкова просто. То се характеризира със потискане на центрове на щастието в мозъка, както и секретирането на хормони на щастието. Ако сте в депресия без да го осъзнавате, възможно е на нея да се дължат внезапните ви изблици на плач.

Невероятните ползи за здравето от плача

Много силен стрес

Всеки ден сме подложени на големи нива на стрес. Те се отразяват зле на всеки почти без изключение. Различното е в усещането и понасянето на стреса, продължителността на влиянието му и индивидуалните особености на човек. Ако сте подложени на силен стрес, който продължава твърде дълго или е внезапен, но много силен за вас, той може да е в основата на отключване на епизоди на внезапен плач, който не можете да си обясните.

Безпокойство

Когато сте в състояние на безпокойство, паническите атаки и постоянната тревожност могат да се окажат неизменен ваш спътник в ежедневието. Това напрежение се натрупва и влияе твърде много. Появява се едно непрекъснато безпокойство, което ви държи на тръни, кара ви да сте неспокойни, ставате още по-чувствителни, отколкото сте. Възможно е да плачете често без видима причина.

Силна преумора

Когато напрежението и изтощението вземат връх, нервната система може да откаже да действа рационално. Възможно е да започнете да плачете от щастие или от най-безобидната казана дума, която вие приемате като крайна обида. Ако това не е било характерно досега за вас, значи определено има емоционален проблем, който може да е свързан с психическо, емоционално или професионално изтощение.

Коментирай