Здраве и красота

4 минерала за здрава коса

Намаляват риска от косопад

29.07.2020г. / 16 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем, че за да бъде косата ни красива и здрава, тя се нуждае от ежедневни грижи. Те включват и това да ѝ осигурим необходимите витамини и минерали, тъй като растежът на косата е метаболитен процес, изискващ множество хранителни вещества. Освен минерала мед, вижте още 4 за здрава и красива коса.

Желязо

Желязото е един от най-важните елементи за хемоглобина – червените кръвни клетки, които пренасят кислород в цялото тяло, включително и до клетки на космените фоликули. Недостигът на желязо е най-честата форма на хранителен дефицит. Той причинява анемия, която се характеризира с усещане за умора, бледа кожа, задух, чупливи нокти, студени крайници, косопад.

Освен под формата на хранителна добавка, желязо можем да си осигурим и чрез консумацията на храни, които са с по-високо съдържание на минерала. Такива са риба, червено месо, свински и телешки черен дроб, яйца, спанак, смокини, сушени кайсии, сусамов тахан и други. Но за да може тялото ни да усвоява по-добре желязото, то се нуждае от достатъчно количество витамин С, който е мощен антиоксидант, също с ползи за здравето и красотата на косата.

Кои витамини и минерали трябва да се приемат с храна

Цинк

Свързваме цинка с подсилване на имунитета в сезона на настинките и грипа, както и с благоприятните му ефекти върху мъжкото репродуктивно здраве. Цинкът е един от най-важните минерали, участващи в клетъчния метаболизъм, синтеза на протеини и общата имунна функция. Неговият недостиг може да доведе до косопад. Тук може да видите кои храни са богати на цинк.

Маски за суха, увредена от слънцето коса

Селен

Може би най-мощният антиоксидант сред минералите. Тъй като тялото ни не го синтезира, хубаво е да си го осигурим чрез консумацията на определени храни, които го съдържат, като спанак, яйца, пилешко месо, орехи, бразилски орехи и други. Селенът е важен за нашия имунитет, здравето на очите и ставите. В комбинация с цинк, допринася за намаляване вредите от свободните радикали, хормоналния баланс и растежа на косата.

Но селенът в големи количества има токсичен ефект, който може да доведе до косопад. Бъдете внимателни с него, както и с консумацията на бразилски орехи, в които се съдържа.

Свързани статии

Магнезий

Минерал, който участва в над 250 биохимични реакции в човешкото тяло, включително и растежа на косата. Той е важен за нашия метаболизъм, спокоен сън, за нормалната мускулна функция, спомага за регулиране нивата на глюкоза в кръвта, осигурява ни енергия и други. Как да разберете дали не страдате от дефицит на минерала? Едни от най-честите признаци включват мускулни крампи, нервност, умора, сърцебиене, косопад и други. Кои храни са богати на магнезий, вижте тук.

Снимка: iStock

Коментирай