Здраве и красота

Маски за лице от китайската медицина

Полезни за кожата

31.07.2020г. / 10 53ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

От хиляди години практикуващите китайска традиционна медицина лекуват различни кожни проблеми с помощта на билките и природните продукти. През лятото охлаждащите плодове, като динята, могат да помогнат за подобряване тена на кожата, нейното хидратиране и подхранване с витамини. Маската с диня и мед има успокояващ ефект след излагане на слънце, връща изгубената влага в кожата и я зарежда с полезни вещества. Медът успокоява възпаленията и подхранва.

10 храни подходящи за маски за лице

Маска с диня и мед

Кората от диня, която се използва в тази рецепта, е изключително богата на хранителни вещества и течности. Тя има противовъзпалителни и антибактериални свойства, според китайската медицина. Има естествен диуретичен ефект, което я прави много полезна за извеждане на токсините.

Съставки:

  • Кора от диня – 1 резен;
  • 1 супена лъжица мед.

Смесете съставките в блендер или с пасатор, докато се получи гладка смес. Нанесете върху кожата с масажиращи движения или използвайте памучна кърпа. След като нанесете маската поставете кърпата върху лицето, така че да задържите маската върху лицето, докато подейства около 30 минути.

Маска с хризантема, краставици и алое

Охлаждащите ефекти на краставицата и успокояващото ѝ въздействие върху кожата носят невероятни ползи за красотата на лицето. Алое вера е много подходящо през лятото, защото успокоява кожата след излагане на слънце и я хидратира. Хризантемата се използва в китайската медицина като охлаждащ чай през лятото, както и като средство да подхраните кожата си с витамин А, В, С и К, калций, магнезий, желязо и калий. Флавоноидите в нея помагат в борбата с бръчките и намаляват ефекта от слънчевите лъчи.

Подмладяващи маски за лице и шия

Съставки:

  • 20 цветни листенца изсушена хризантема;
  • 1/4 краставица;
  • 1 резен алое, прясно;
  • Няколко плодчета годжи бери;
  • Кърпа за маска.

5 интересни рецепти за домашни маски за лице

Кипнете 200 мл вода. След като заври изключете котлона и сложете сушената хризантема вътре за 10 минути, докато се освободи флоралният аромат. Докато изстине нарежете краставицата и извадете гела от алое вера от листото. Сложете ги в блендер. Пасирайте до пълното им смесване. Към сместа добавете цветната вода от хризантема. Разбъркайте за няколко минути и прецедете през тензух. Разбъркайте маската с лъжица и нанесете върху лицето. Изчакайте да подейства 30 минути и измийте.

Коментирай