Здраве и красота

15 ежедневни навика за здраво сърце

Осигурете си витамин D

26.08.2020г. / 08 12ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Какви грижи полагате за здравето на вашето сърце? Нали не сте забравили, че за разлика от вас, то не си почива. Нужно е малко всеки ден, за да се грижим за неговото добро здраве, а то винаги ще ни се отплати. Вижте 15 ежедневни навика за здраво сърце.

1. Добавете семена към менюто си, като семена от чиа, ленено семе, тиквено. Те спомагат за контрола на холестерола.

2. Консумирайте редовно риба, тя е богата на важните за здравето на сърцето омега-3 мастни киселини, намаляващи триглицеридите.

3. Хапвайте шамфъстък. Проучванията показват, че тези ядки също спомагат за контрола на холестерола.

Хранителни навици според зодията и асцендента

4. Пийте зелен чай, той намалява риска от инфаркт, стимулира имунитета и ви осигурява антиоксиданти. 

5. Намерете вашата активност и ѝ се отдайте поне 3 пъти седмично. Плуване, йога, фитнес, зумба... В дните, в които почивате от спорт, ходете повече пеш.

6. Погрижете се за вашето сърце, консумирайки по-често авокадо. То спомага за подобряване на холестерола.

7. Въпреки че е доста трудно, опитайте се да противодействате на стреса. Масаж, медитация, йога, ароматерапия дори и у дома, могат да ви помогнат.

Физически активности, които укрепват сърцето

8. Ако обичате да си приготвяте пилешки хапки, заменете галетата със смлени ядки. Получава се много по-вкусно, а ядките ще ви осигурят и полезни мазнини. Подходящи например са орехите.

9. Добавете суперподправки към менюто си за здраво сърце, като куркума, джинджифил, които действат противовъзпалително и са полезни за кръвоносните съдове.

10. Изключете до минимум консумацията на захар. Тя е в готовите сосове, сладкишите, соковете, газираните напитки, консервираните храни и други.

5 неща, с които вредим на черния си дроб

11. Не пропускайте сока от цвекло, който спомага за намаляване на високото кръвно налягане.

12. Намалете консумацията на рафинирани въглехидрати, тъй като те действат негативно върху стойностите на холестерола, повишават и риска от затлъстяване. 

Свързани статии

13. Закусвайте овесени ядки, ако нямате стомашни неразположения към тях. Те съдържат полезни фибри, които повлияват положително стойностите на холестерола.

14. Внимавайте с консумацията на сол и солени храни. Според проучване, публикувано в New England Journal of Medicine, ограничаването на приема на сол до половин чаена лъжичка на ден значително би намалило риска от коронарна болест на сърцето. Пакетираните храни, колбасите, маринованите храни съдържат сол и като овкусите допълнително ястието си, сами преценете какво количество на ден сол приемате.

15. Осигурете си достатъчно витамин D. Той е важен не само за здравето на костите, но според някои проучвания, витаминът намалява с до 30% риска от сърдечни болести. 

Снимка: istock

Коментирай