Здраве и красота

5 чудеса, които студеният душ прави с кожата

Защо е полезен

29.08.2020г. / 05 54ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Студеният душ може да ни даде енергиен тласък рано сутрин и да ни помогне да се събудим още преди да сме отпили глътка от любимото си кафе. Студената вода обаче има редица ползи и за красотата. Взимането на студен душ сутрин и вечер помага на кожата да сияе, да бъде здрава и млада. Ето как. 

Стресирани сте? Вземете леден душ! 

Студеният душ придава блясък и здравина на кожата

Студените душове стимулират кръвообращението в кожата. Това помага на цялата кожа, особено на лицето, да има по-здрав и свеж вид. Кожата сияе след студен душ, защото е добре кръвоснабдена и подхранена. Не е необходимо да правите студен душ прекалено продължително, за да накарате кожата си да сияе. Кратките душове са напълно достатъчни за подхранването ѝ.

Предотвратява преждевременното стареене на кожата

Ако си изградите навик за взимане на студен душ всеки ден, това ще забави процесите на стареене и ще запази кожата ви млада за по-дълго. Студената вода активира нервната система, като я кара да отделя хормони, които се борят със стреса и свободните радикали. Това има пряко въздействие както върху психиката и емоциите, така и върху кожата, предпазвайки я от вредното влияние на тези фактори. 

Ползите от студените душове през зимата

Предотвратява състояния на кожата, свързани със стреса

Стресовите хормони могат да причинят много щети на кожата – стареене, акне, интензивно омазняване, поява на проблемни зони. Студеният душ неутрализира влиянието на хормоните на стреса, като по този начин намалява последиците от тях върху кожата. Състояния като дерматит и псориазис, които също се влияят силно от стреса, се облекчават при взимане на студен душ. 

Свързани статии

Стяга порите

Горещата вода разширява порите, докато студената ги свива. При третиране на кожата с гореща вода това улеснява загубата на естествени масла от кожата, което я пресушава, дехидратира, прави я уязвима и раздразнителна, податлива на различни проблеми. Студеният душ има тъкмо обратния ефект. Той компресира кръвоносните съдове и ги провокира да доставят ценните вещества чрез кръвта до всяка точка на кожата. Така тя изглежда здрава, млада и красива. 

Ползите за здравето от ледения душ

Облекчава дискомфорта при някои състояния на кожата 

Горещите душове причиняват възпаления и усилване на симптомите при някои кожни проблеми, докато студените ги тушират. Страдащите от сърбеж, обриви, ухапвания от насекоми с последиците от тях, както и някои хронични заболявания, като псориазис или различни екземи например, чувстват облекчение при взимане на студен душ. 

Коментирай