Здраве и красота

Знаци, че ядете прекалено много въглехидрати

Защо е важно да ги ограничите в името на здравето

04.09.2020г. / 21 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Въглехидратите, протеините и мазнините представляват трите основни хранителни вещества, които снабдяват организма с енергия и участват във всички процеси в клетките на тъканите. Въглехидратите са сочени за едни от най-главните виновници за наднорменото тегло, за диабета и за сърдечносъдовите заболявания, свързани с повишените нива на холестерол в кръвта.

Диетичните насоки на специалистите съветват режимът ни да съдържа не повече от 45 до 60% въглехидрати, като останалата част от храната трябва да е заета от протеини и мазнини. Ако въглехидратите надвишават 70% от дневния прием, това е твърде много за тялото и може да има своите негативни последствия за здравето. 

Какво се случва в тялото, ако ядете твърде много млечни продукти?

Кои са признаците, че прекалявате с консумацията на въглехидрати?

Винаги сте гладни 

Когато ядете твърде много въглехидрати, това ви кара да огладнявате много бързо след като сте се хранили. Не изминава и час след консумация на въглехидрати и вие отново изпитвате силен внезапен глад. Това е така, защото въглехидратите се усвояват изключително бързо, особено в отсъствието на протеини, мазнини и фибри. Това ви кара да огладнявате, защото тялото ви не получава необходимите хранителни вещества за повече и по-дълготрайна енергия. 

Напълнявате 

Рафинираните въглехидрати ви карат не просто да огладнявате, но и да приемате много повече калории от необходимото. Това ви предразполага към напълняване. Захарите, които приемате с простите въглехидрати, се складират под формата на мазнини. Това се случва още по-бързо, ако консумирате рафинирани въглехидрати в отсъствието на протеини, фибри и полезни мазнини. 

Признаци, че пиете твърде много вода

Запек

Една от възможните причини за поява на мъчителен запек е прекалената консумация на рафинирани въглехидрати. Когато в менюто липсват достатъчно фибри, изпражненията се втвърдяват и извеждането им от организма става много трудно. Фибрите стимулират движението на червата и освобождаването от токсините.  

Подуване и газове 

Въглехидратите могат да причинят газове и подуване. Дискомфортът в корема се случва, защото обработката на твърде много въглехидрати затруднява организма и храносмилателната система, като предизвиква неприятни симптоми. 

Признаци, че консумирате твърде много сол

Болки в ставите

Тъй като големите количества захари причиняват възпаления в тялото, възможно е да се появят и болки в ставите. Рафинираните въглехидрати причиняват скованост в ставите, болезненост, понякога подуване и зачервяване. Това прави движенията трудни и силно дискомфортни. 

6 неща, които се случват, ако ядете твърде много месо

Коментирай
Свободно време