Здраве и красота

13 ползи за здравето от малините

Подобрете имунитета си

07.09.2020г. / 13 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Те са вкусни, ароматни, обичаме да ги хапваме свежи или да проготвяме конфитюр от тях. Малините, едни от най-полезните плодове, които трябва да добавяме по-често към менюто си. Вижте 13 добри причини да го направите. 

1. Хапвайте малини за здраво сърце. Плодовете съдържат антоцианини – съединения, които имат ключова роля за намаляване на окислителното увреждане и възпалението, свързани със сърдечносъдови заболявания. Според някои изследвания, редовната консумация на малини подобрява здравето на кръвоносните съдове и кръвообращението.

2. Богати са на витамин С, който също е важен за сърдечното здраве, но и за синтеза на колаген, имунитета.

3. Високото съдържание на антиоксиданти в горските плодове благоприятства качеството на спермата. Смята се, че консумацията на малини подпомага сексуалното здраве и при двата пола и повишава плодовитостта. Малините съдържат и цинк, който  стимулира либидото.

10 храни за силен имунитет

4. Според учени, малините спомага за подобряване на баланса на инсулина и кръвната захар.

5. Подходящи са за отслабване, благодарение на малкото калории, фибрите и мангана, които се съдържат в тях. Минералът манган засилва метаболизма и спомага за по-бързото изгаряне на мазнините. Също така, вкусните плодове нямат мазнини.

Храни, с които да балансирате чакрите си

6. Флавоноидите и полифенолните съединения в малините са много важни за очното здраве.

7. Подобрете имунитета си с тези суперплодове.

8. Редовната им консумация намалява възпалителните процеси в организма.

9. За по-добра памет. Още една причина да добавите към менюто си малини са високото съдържание в тях на фитонутриенти. За тези съединения е доказано, че подобряват функцията на мозъка и когнитивния спад, свързан с възрастта.

Храни, които съдържат колаген и такива, които стимулират синтеза му

10. Забавете процесите на стареенето, благодарение на антиоксидантите, които с грижат за здравето и красотата на кожата. Малините съдържат редица съединения, които предотвратяват вредното въздействие на слънцето, инхибират синтеза на меланин на вътреклетъчни нива.

Свързани статии

11. Подобрете храносмилането. Както споменахме, малините ни осигуряват фибри, които са изключително полезни за здравето на храносмилателната система.

12. Облекчете артрита, намалявайки възпалението и неразположенията, като хапвате по-често вкусни малини. Според специалисти, плодовете могат да намалят и костната резорбция.

13. Консумирайте за здрава и красива коса. Плодовете съдържат големи количества фолиева киселина, който за важни за синтеза на червени кръвни клетки, пренасящи кислород до всяка клетка в тялото. Това е важно и за космените фоликули, които се нуждаят от добро кръвообращение, кислород и хранителни вещества.

Коментирай