Здраве и красота

Ползи за здравето от рутината, която иначе толкова мразим

Рутината всъщност прави живота по-лесен

10.09.2020г. / 08 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Рутината е част от живота ни. Въпреки че се бунтуваме срещу нея, тя е неизменна спътница в нашето ежедневие и това всъщност никак не е лошо за здравето и психиката ни. Мразим рутината си, чувстваме се сякаш тя ни убива, прави живота ни скучен и еднообразен. Стремим се да я разчупим, да не се ограничаваме без да си даваме сметка, че реално рутината и подредеността в живота и ежедневието ни помагат за намаляване на стреса в нашите тела. Рутината има своите немалко ползи за тялото. Ето някои от тях. 

Как да изградите фитнес рутина, която да не нарушавате?

Рутината ни прави по-ефективни 

Когато имате установена рутина в ежедневието си, вие знаете в общи линии как ще протече то. Така сте по-организирани, подредени в мислите и действията си, което пък ви прави по-продуктивни в работата и личния живот. 

Рутината намалява необходимостта от постоянно планиране

Планирането на ангажиментите, работата, свободното време и почивките може да окаже голям стрес върху тялото и психиката ни. Когато имаме известна рутина в живота си, тя помага за намаляване на голяма част от това планиране, което повишава хормоните на стреса. 

7 начина да се преборите с рутината на работа

Създава структура в живота ни

Животът е някак по-спокоен и подреден, когато е структуриран. В него има логическа подредба, която подрежда и нашите емоции. Това пък от своя страна води до баланс в тялото, от който то така силно се нуждае в напрегнатото ежедневие и силен стрес. 

Рутината пести време 

Времето е нашият най-ценен ресурс. То никога не стига. Не е достатъчно нито да свършим работата си, нито да обърнем качествено внимание на близките и хората, които обичаме. Докато се обърнем и времето се е превърнало от минути и дни в изгубени години. Времето няма връщане назад, затова си го пестете колкото можете. Рутината ще ви помогне да организирате ценното си време и да отделите повече от него за любими неща и същества. 

Може ли бракът да е повече от рутина

Рутината помага да приключите с важните си задачи 

Когато ежедневието ви е подредено в установен ритъм, така ви остава повече време. В това време сте по-способни да извършите важните си задачи вместо да ги отлагате. Ако нямате добре организиран ден ще ви е доста по-трудно да се справяте с приоритетните си ангажименти. 

Коментирай