Здраве и красота

Каква е истинската причина да ви се яде шоколад?

Защо не можете да му устоите – няколко отговора

12.10.2020г. / 12 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Шоколадът е едно от онези лакомства, които никой не може да откаже. Той е любимо изкушение на малки и големи. Просто не можем да не го обичаме. Въпреки че знаем, че не е най-здравословното нещо на света за нашите тела, ние все пак го похапваме от време на време. А понякога изпитваме такъв огромен глад за шоколад, че чак се плашим от себе си какви количества можем да погълнем.

Има си причини за резките и спонтанни желания за шоколад, особено при жените. Според Лиза Йънг, специалист по хранене в Нюйоркския университет, ако неистово ви се дояжда шоколад всеки месец, има голяма вероятност да ви липсва магнезий в резултат на менструацията, пише healthdigest.com.

Жени, яжте шоколад без угризения!

По време на менструацията женското тяло изразходва повече магнезий, поради което много жени изпитват огромен внезапен глад за шоколад. Магнезият в него има свойството да успокоява крампи и спазми в корема и мускулите, характерни за предменструалния синдром.

Въпреки това, според Вандана Шет, говорител на Академията по хранене и диететика в Ню Йорк, това невинаги е така, пише healthdigest.com. Според нея често се смята, че гладът е свързан с недостиг на определени хранителни вещества, но това невинаги е точно така. Тези изблици на глад могат да бъдат причинени и от комбинация от социални, емоционални, културни и екологични причини.

Свързани статии

Прекалено ниското ниво на кръвната захар също може да се окаже в основата на рязко появилото се желание да ядем шоколад.

Ако чакаме прекалено много между храненията, кръвната захар намалява драстично. Жадуваме за енергия, която тялото ни иска да си набави по най-бързия начин. За да получим енергиен тласък несъзнателно посягаме към шоколада, който успокоява този внезапен глад веднага.

Защо шоколадът понякога е по-добър партньор

Виновник за глада за шоколад може да е и стресът. Храненето под стрес е основа за посягане към калорични, сладки и иначе забранени храни. Хормоните на стреса противодействат на инсулина, като блокират нормалното разграждане на глюкозата и използването ѝ за енергия от мускулите. Затова започваме да гладуваме за шоколад, който съдържа протеини, мазнини и въглехидрати.

Коментирай