Здраве и красота

Коя е единствената част от тялото, която забравяте да измиете?

Замисляли ли сте се, че пропускате нещо

15.10.2020г. / 10 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки има своята рутина в банята. Взимането на душ става по инерция. Често не се замисляме дали го правим правилно. Убедени сме, че се къпем добре и излизаме напълно чисти от банята. Оказва се обаче, че почти всички забравят да измият една съществена част от тялото си. Мием косата си, подмишниците, интимните си части, тялото, наблягаме на кожните гънки, за да премахнем потта и натрупванията от нечистотии.

Лекове при гъбички и лош мирис на краката

Най-често забравяната част от тялото, която пренебрегваме под душа обаче са краката. Надали сте се замисляли, че те се нуждаят от специално внимание. Почти всички разчитат, че щом са под душа, краката автоматично се измиват от течащата вода. Това не е така. Краката и стъпалата се нуждаят от специално внимание, защото те са средище на милиарди бактерии и гъбични микроорганизми, които могат да създадат проблеми.

Правилната хигиена включва редовно измиване на краката при всяко взимане на душ. Ако не се набляга на краката, стъпалата и зоните между пръстите, съществува риск от инфекции и поява на кожни проблеми и проблеми с ноктите, които често са и много упорити и трудни за лечение. За да предотвратите това е необходимо да не забравяте да измивате краката, стъпалата и пространството между пръстите с топла вода и сапун.

Домашен дезодорант против лош мирис на краката

Така ще намалите риска от гъбични и стафилококови инфекции – най-честите причинители на кожни инфекции по краката и ноктите на краката.

Истината е, че подобно на всяка друга част от тялото ви, краката са много уязвими на натрупване на мръсотии и микроорганизми, които могат да ви разболеят. Ако докосвате краката си без да ги измивате и без да миете ръцете си след това, рискувате да пренесете тези микроби по други части на тялото си.

Краката ви са обути в обувки през целия ден. Вкъщи носите чехли или пантофи, които също създават среда за развитие на бактерии и гъбички. При движение краката се изпотяват в обувките и рискът допълнително се увеличава. Появява се лош мирис, сърбеж, зачервяване, обриви, изменения в кожата и ноктите. Всичко това говори за развиващ се болестотворен процес.

За да спестите главоболия и посещения при лекар, обърнете повече внимание на хигиената на краката си. Внимавайте и какви обувки носите. Те не трябва да са прекалено тесни, защото това увеличава шанса от изпотяване на краката. За предпочитане са естествените материи.

Коментирай
Свободно време