Здраве и красота

Съставки за десерти, които заместват захарта

Използвайте ги за любимите си сладкиши без угризения

16.10.2020г. / 14 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Десертите и сладкишите са забранените изкушения за онези, които се борят с наднорменото тегло или диабета. Захарта в тях е враг номер едно както на диабетиците и предразположените към диабет, така и на тези, които се опитват да отслабнат.

20 начина, по които захарта ни убива

Не е нужно да се лишавате от любимите си сладкиши и десерти. Достатъчно е само да замените захарта с подходящи продукти, които едновременно задоволяват центровете на мозъка, чувствителни към захарта, както и вкуса на самия десерт.

Неподсладени кокосови стърготини

Кокосът е натурален подсладител. Той придава чудесен вкус и текстура на десертите. Можете да го използвате вместо захар. Идеален е за мъфини и печени десерти.

Канела

Канелата няма сладък вкус, но въздейства на същите центрове в мозъка, които реагират при консумация на захар. Ето защо тя се явява прекрасен заместител на захарта, който ще притъпи желанието ви да ядете вредни десерти. Същевременно канелата е много полезна и подходяща за редица печива, сладкиши и десерти.

Типове храни, които намаляват естествено кръвната захар (галерия)

Кардамон

Ситно стритият кардамон е подправка със силен специфичен, леко пикантен вкус. Той е изключително полезен и същевременно подходящ за вашите сладкиши и десерти. Може да се сервира и с плодове, различни масла от семена и ядки, печени плодове.

Ванилия

Течната ванилия е чудесен подсладител за вашите десерти. Нейните вкус и аромат са любими на милиони хора по света. Вкусът ѝ провокира рецепторите в устната кухина, които изпращат сигнали до мозъка, предизвикващи удоволствие. Тя замества захарта по наистина чудесен начин.

Свързани статии

Полезни храни за контрол на кръвната захар и диабета

Сушени ягоди

Ако нарежете на тънки филийки пресни ягоди и ги изсушите, вие ще имате прекрасен абсолютно натурален подсладител и овкусител за вашите десерти. Можете да ги използвате в широка гама сладкиши, печива, кремове.

Черен шоколад

Черният шоколад е здравословен, богат на антиоксиданти и полезни мазнини, но беден на захари. Той е идеален заместител на сладкия калоричен шоколад, използван в сладкарството. Използвайте черен, когато ви се прияде шоколадов десерт.

Полезни алтернативни заместители на олиото

Коментирай