Здраве и красота

Плачът е полезен за здравето – защо?

Как сълзите помагат на тялото ни

19.10.2020г. / 17 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Плачът е нещо, което някои от нас потискат, други се страхуват от него, за да не изглеждат слаби. Сълзите са естествен феномен, механизъм, който тялото ни има неслучайно. Плачът е полезен по няколко причини. Независимо дали е причинен от болка, тъга или дори радост, тялото използва плача, за да се прочисти и да възстанови баланса си. 

Плач след секс – какви са причините да се появи?

Според Американската академия по офталмология има три вида сълзи. Базалните сълзи са постоянни, те присъстват непрекъснато в очите, за да ги смазват и защитават. Рефлекторните сълзи се появяват, когато тялото трябва да отмие някакъв дразнител, навлязъл от външната среда – прах, дим. Емоционалните сълзи са тези, които са породени от повишено емоционално състояние на тъга, тревожност, обида, радост, изобщо силни емоции, както добри, така и лоши. 

Докато базалните и рефлекторните сълзи се състоят най-вече от вода, емоционалните сълзи са наситени с хормони на стреса, които тялото се опитва да „изплаче“, пише Psychology Today. 

Какво се случва, когато оставите бебето да плаче

Какво се случва в тялото, когато плачем?

Когато настъпи задействащо събитие, независимо дали е от радост или тъга, тялото го възприема като стрес. Мозъкът, надбъбречната жлеза, бъбреците и симпатиковата нервна система работят съвместно, за да освободят хормони, които подготвят тялото за битка със стреса. Сърцето и белите дробове реагират, учестявайки дишането, като осигуряват допълнителен кръвен поток към мускулите. 

Свързани статии

Плачът е един от начините на тялото да се възстанови от стреса и да си върне баланса. Според проучване, публикувано в Frontiers of Psychology, парасимпатиковата нервна система и мозъкът освобождават окситоцин, за да помогнат да се отпуснем от превъзбуденото състояние, пише healthdigest.com. 

5 причини да плачете без видим повод

Този процес притъпява болката, оправя настроението и ни помага да се самоуспокоим. Задържането на сълзите може да остави тялото подвластно на стреса. Дългосрочното излагане на стрес се сочи като основен фактор за развитие на проблеми, свързани със сърдечносъдовата система, затлъстяване, проблеми с храносмилането, тревожност и депресия. 

Плачът поражда и емоционална подкрепа. Дава възможност на другите да знаят, че имате нужда от подаване на ръка. Това е важен механизъм на общуване, изграждане на социална структура и подкрепа. Така че, когато ви се доплаче, не потискайте сълзите, а дайте воля на емоциите и тялото си. То има нужда от това.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати